BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Важно: Обясниха всички симптоми на болните от Covid-19 у нас и с какво точно ги лекуват (ВИДЕО)

Доц. Георги Попов, шеф на катедрата “Инфекциозни болести” на ВМА обясни всички симптоми, които наблюдават при болните от коронавирус в страната

“Отчитаме семейства на заболяването. Имаме комуна от 11 жени и 1 дете дори, от които 7 са положителни. Заболяването засяга хора с добър социален статус, повече от добър. От наблюдаваните по домовете имаме 4 души с налагащо болнично лечение. Изпращаме доброволци при тях, включително в комуната”, обясни доцентът и допълни, че не сестри, а лекари наблюдават ежеминутно болните в болниците. Във ВМА е и най-върастната жена на 86 г.

“32-86 г. е диапазонът на заразените. Жените са 40 на сто, мъжете – 60. Скритият период е от 2 до 9 дни.

“Основните клинични прояви, симптоми са:

 • повишение на температурата, нямаме бурно остро повишение с 39-40 градуса за часове, а се повишава бавно. Болните постъпват с 38 градуса, заяви доцентът. Има дълъг период, от около 8 дни, на температурата.
 • Сухата кашлица също е дълъг симптом.
 • Запушва се носът, но това се преодолява бързо.
 • Прави ни впечатление главоболието.
 • При хора над 50 години задължително се отчитат хипертонични реакции, кръвното се повишава на 180 на 100. Но това се овладява бързо.
 • Задухът е доста силен симптом.
 • Почти 3 на сто от болните има загуба на мирис и вкус. В комуната 90 на сто процента са имали този симптом.
 • Диарии също имаме, а един болен имаше обривен синдром.
 • След това се появява пневмония, наблюдаваме много тежки рентгенови прояви.
 • Тук се лекува с антибиотици, а при възрастната жена се добавиха кортикостероиди, в малки дози и за кратко, обяви той.
  Според доц. Попов като се видят ниски левкоцити, може да се каже, че пациентът е с коронавирус.
 • Около петия ден се развива пневмонията, а около 10-ия ден сатурацията рязко спада и болните загиват за часове”, обясни доц. Попов.

“Подобно на модела на другите вирусни заболявания, не се очаква хронифициране и усложнения в живота по нататък. Нямаме установени допълнителни усложнения, но беше съобщено за увреждане на нервната система и бъбречна недостатъчност”, обясни доцентът.

Какво отчете той за лечението:

“Лечението, освен с антибиотици, става и със съвременните производни на хлороквин, прилага се калетра при някои болни”, обясни доц. Попов.
На въпрос относно хинина Мутафчийски отговори, че препаратът се прилага само в болнични условия. Нямаме отношение към износа и производството на лекарства, заяви той.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!