BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Варна отбеляза 107 години от първата българска морска победа (СНИМКИ)

Варна отбеляза 107 години от първата българска морска победа (СНИМКИ)

Денят бе почетен пред кораба-музей „Дръзки” и паметника на капитан І ранг Димитър Добрев

С военен ритуал пред кораба-музей „Дръзки“ в района на Военноморския музей във Варна беше отбелязана 107-та годишнина от първата българска морска победа. Тя е постигната над турския крайцер „Хамидие“, а успешният изстрел е на торпедоносеца „Дръзки“.

На 7 ноември 1912 година в щаба на флота на България се получава сведение, че от румънското пристанище Кюстенджа за Цариград тръгват два египетски кораба. Бреговите постове потвърдили движението на турски военни кораби край Калиакра и веднага била издадена заповед торпедоносците да излязат и заловят или потопят вражеските кораби. В 22:30 отрядът, воден от флагмана „Летящи“, излязъл през северния проход на минното заграждение и се отправил да пресече пътя на конвоя. Половин час след полунощ на 32 мили от Варна, в дясно от курса, бил забелязан силуета на голям кораб – крайцера „Хамидие“. Подаден е сигнал за атака и от разстояние 500-600 метра „Летящи“ дава първия торпеден залп. Последен от отряда торпедо пуснал „Дръзки“, командван от мичман I ранг Георги Купов. Изстрелът бил даден от дръзкото разстояние 50-60 метра и бил единственият успешен. Това е първата българска морска победа.

„Винаги първото е много значимо. За тези, които са участвали в нея е самочувствие и причина да бъдат горди, че са част от военноморските сили, а за техните следовници, това означава задължението да пазят честта и името на българския флот“, каза за телевизия „Черно море“ д-р Мариана Кръстева – директор на Военноморски музей – Варна.

107 години по-късно победата беше отбелязана с военен ритуал по полагане на венци и цветя и пред паметника на капитан І ранг Димитър Добрев, командвал отряда торпедоносци по време на бойните действия.

Церемонията беше уважена от представители на държавната и местната власт, граждани и военни ветерани. Всички запазиха минута мълчание на колене в памет на героите. Първата българска морска победа е пример и се изучава в следващите десетилетия. Един паметен ден в който за пореден път изпитваме гордост от българския военноморски флот, който доказва че най-важен е бойния дух и любовта към родината…

Александър Йорданов

снимки Пламен Гутинов

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!