Facebook

ВМС откриха новата учебна година със зрелищни демонстрации (СНИМКИ)

ВМС откриха новата учебна година със зрелищни демонстрации (СНИМКИ)

С водосвет и военен ритуал беше открита новата учебна година във военните формирования на Военноморската база, дислоцирани в Пункта за базиране. Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов поздрави моряците с началото на учебната година. Водосвет отслужи свещеник от Варненската и Великопреславска митрополия.

След края на официалната церемония бяха отработени показни занятия. Военните моряци демонстрираха своите умения при изпълнението на задачите по подготовка на кораба за бой и поход, прехвърляне на леки товари и поща между кораби, развръщане на водолазен полигон и практически водолазни спускания, борба с възникнал пожар и евакуация на личен състав с използване на вертолет AS565MB „Пантер” от състава на Военноморските сили.

Това е поредният цикъл на подготовка. Ние поддържаме постоянно ниво на подготовката на екипажите и на бойната ни готовност. От нас се изисква да бъдем готови за работа в различни условия, по различни направления и по всяко време, каза контраадмирал Кирил Михайлов.

По думите му броят на ученията е почти същият, като миналата година, с тази разлика, че за тази са планирани двойно повече дни на море .

„Ако миналата година тактическото учение на единичния кораб се извършваше за един ден, то тази година занятията са планирани за 2 дни. Така се дава възможност на екипажите да живеят на корабите, да работят и в тъмната част на денонощието, защото голяма част от задачите и упражненията , които изпълняват са през нощта. Ние трябва да сме готови да изпълняваме задачи при всякакви метеорологични условия“, категоричен е контраадмирал Кирил Михайлов.

Достигането на една способност не значи, че тя е вовеки, тя трябва да се поддържа особено когато става въпрос за работа в една сложна среда, с техника, която изисква много знания и умения. Това означава непрекъсната подготовка на екипажите за експлоатация на техниката, усъвършенстването на личния състав, усвояването на нови тактики.

От думите на командира на ВМС стана ясно, че екипажите ще започнат своята подготовка на новите минни ловци от Нидерлнадия през юли.

Очакваме да започне процеса по усвояването на корабите.  Група от ВМС направи оценка на състоянието им преди МО да вземе решение за придобиването им, каза още командирът на ВМС.

По думите на контраадмирал Михайлов корабите са били в период на консервация, а след тяхното получаване предстои и процеса по правилното им разконсервиране и въвеждане в експлоатация, а паралелно с това ще върви и подготовката на екипажите.

Пряка заплаха за страната ни от ситуацията с Иран няма. Това каза още командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, запитан от журналисти.

На всеки е ясна географията, Иран не е наш непосредствен съсед, но наши кораби плават в тези води, каза командирът на ВМС, като припомни, че в Ирак има български военнослужещи, които не са част от небойната мисия на НАТО и са там, за да обучават иракските военнослужещи.

Сигурността в световен мащаб е разклатена в последствие на всички тези събития и за това съществуват въоръжените сили, за да гарантират сигурността на България, каза още контраадмирал Михайлов.

Елисавета Илиева

Снимки: Пламен Гутинов

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!