BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Във Варна слагат обозначителен знак на входа на дома на поставените под карантина

Във Варна слагат обозначителен знак на входа на дома на поставените под карантина

Възлага се на кметовете на общини в област Варна съвместно със структурите на МВР да организират контрол върху пропускателния режим на автогари и жп гари

Във връзка с констатирания във Варна случай на заразен с коронавирус и затягането на противоепидемичните мерките в борбата с инфекцията, от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Варна трябва да организират поставянето на обозначителен знак върху входните врати на жилищата на пациентите под карантина. Това реши на своето заседание Областният кризисен щаб. Мерките са публикувани на сайтовете на редица от общините в областта. Мерките включват над 13 точки в четири раздела, предаде „Фокус“.Една от най-важните е възлагане на директора на РЗИ да издаде заповед по отношение на ангажимента на личните лекари да извършват прегледи на пациенти с наложена карантина при необходимост. Възлага се на кметовете на общини в област Варна съвместно със структурите на МВР да организират контрол върху пропускателния режим на автогари и жп гари( да се извършва мерене на температура, да се да указва съдействие при установена нужда).

Противоепидемичните мерки, разпоредени от щаба и прилагането на строг дезинфекционен режим в обектите за производство и търговия с храни на територията на област Варна , са следните:

„1. В обекти, които произвеждат и предлагат на място, храни ( фурни, сладкарски изделия);

2. В обекти, в които извършват търговия с храни ( супермаркети, малки магазини за хранителни стоки, складове за търговия):

– да се извършва често проветряване на обектите – най-малко през 30 минути ;

– дръжките на врати, фризери, хладилни витрини, кошници и колички за продукти, лентите на ескалатори, парапети, бутони и врати на асансьори, ключове за осветление, механизми дистанционно управление на врати и всички останали повърхности, които влизат в пряк контакт с ръцете на гражданите и служителите да бъдат периодично дезинфекцирани с вирусоциидно действие на препарати през интервал от 20 минути;

– да се създаде организация от собствениците на посочените обекти за недопускане струпването на хора, като се определи лице / лицата, които да въвеждат ред;

– да се следи да има отстояние между отделните граждани пред гишета, витрини, каси и други , най-малко 1,5 метра;

– да се следи здравословното състояние на персоналът, работещ в посочените обекти и да се предприемат своевременни мерки при установяване на симптоми на заболяване.

3. Категорично се забранява струпването на опашки на граждани в обектите за търговия с храни

4. Категорично се забранява задържане на хора и консумация на храни, пред или в супермаркети, магазини, фурни, баничарници и др.

5. Масите и столовете в посочените обекти следва да бъдат събрани и да се ограничи достъпа до тях .

6. В хотелите, в които има заведения за хранене и /или питейни заведения:

– да не се предлагат храни на блок маса

– да се използват съдове за еднократна употреба;

– да предлагат хранене (закуска, обяд или вечеря) по предварително избрано меню, като порционът да бъде опакован в съдове за еднократна употреба и клиентът да го консумира самостоятелно.

7. Наемателите на магазини и маси на общинските пазари да не допускат струпването на опашки на граждани и да въвеждат ред за спазване на отстояние най-малко 1,5 метра на човек от човек. Фермерските пазари преустановяват работа.

8. Собствениците на вендинг автомати за кафе и пакетирани храни, да предприемат съответните действия по дезинфекция на бутоните, отделенията за монети и всички други повърхности, които са в контакт с ръцете на потребителите

9. Да се използват препарати за дезинфекция на повърхности и ръцете на персонала само с вирусоцидно действие.

10. Регистър на разрешените биоциди с вирусоцидно действие е публикуван на електронната страница на Министерство на здравеопазването;

11. Магазини за промишлени стоки и ателиета за услуги на граждани (златарски, ключарски и др.) работят като извършват поне 3-кратна дезинфекция на търговските площи – тезгяхи и подове, дръжки, врати, ключове за осветление. Посещението в такива обекти, трябва да е съобразено с площта на обекта с осигурено отстояние на клиентите от 1,5 метра.;

Всички останали обекти на пазарите, които предлагат нехранителни стоки да не извършват дейност.

12. Всеки, който не спазва дадените указания ще бъде санкциониран.

13. Всички по-горе изброени противоепидемични мерки и прилагане на строг дезинфекционен режим в обектите за производство и търговия с храни на територията на област Варна да бъдат сведени до знанието на кметовете на общини на територията на област Варна“.

Контролът по изпълнението на изброените 13 точки е възложено на директорите на РЗИ и на Областната дирекция по безопасност на храните.

По информация на областния управител Стоян Пасев, постъпилите сигнали в Областния кризисен щаб се проверяват своевременно, като се информират кметовете на общините и органите на реда.

„Апела ми към всички е да бъдем отговорни и да спазваме въведения ред и противоепидемичните мерки. Днес само заедно и солидарно, можем да сведем до минимум риска и пазейки собственото си здраве, да опазим здравето и живота на най-близките си хора и приятели.

Да припомня, че в Областна администрация –Варна, има дежурен телефон за сигнали -052 688 112“, съобщи във фейсбук профила си областният управител.

Четете още:  

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!