BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Девня откриха монети от преди 1500 години

СПОДЕЛИ
Снимка: БНТ

Монети на повече от 1500 години откриха варненски археолози в Девня, съобщава БНТ. Златните и бронзови артефакти са намерени при разкопки на част от древния град Марцианопол. Монетите са от късната античност и са с много висока стойност. Това е второто монетно съкровище, на което се натъкват археолозите в землището на кв. „Река Девня”, като първото е от времето на Марк Антоний.

Мястото на находката е жилище от древния римски град Марцианопол, който през пети век е столица на провинция Втора Мизия. Тук археолозите откриват 12 златни и 21 бронзови монети.

За да се обезпечи сигурността на съкровището, голяма част от което засега е под земята, община Девня ще постави камери за видеонаблюдение и прожектори в района. Това е втората толкова ценна находка, като първата е от 1929 година и е едно от най-големите съкровища в историята на света, състоящо се от 100 000 сребърни римски монети .

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!