BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Дострояват ерозирала буна в к.к. „Св. Св. Константин и Елена“

Дострояват ерозирала буна в к.к. „Св. Св. Константин и Елена“

Комисията по архитектура одобри устройствен план на обект в курорта

Буна, пострадала от ерозията и времето ще бъде достроена в  к.к. „Св. Св. Константин и Елена“. Подробен устройствен план за дострояване на буна „Минерален басейн“ в курорта одобри постоянната комисия по архитектура, строителство, устройство, организация и развитие на територията на общината и населените места към Общински съвет – Варна. Решението беше взето по предложение на областния управител на област Варна и се отнася за обект „Морска част за дострояване на буна, крило север „Голям плаж“ и крило юг „Малък плаж“ в курорта.  Дострояването е необходимо, т.като са установени компрометирани участъци и липси в защитната бронировка при върха на буната.

С одобрението на плана ще могат да се реализират ефективни мерки за брегоукрепителна и брегозащитна функция и защита на бреговете от ерозионни процеси. В плана е заложено изграждането на два подводни рифа, а буната ще свързва двете допълнителни крила – северно и южно. По думите на арх. Виктор Бузев в плана е предвидено и изграждането на подводна част. Нейната височина ще позволява навлизането само на плавателни съдове с малко газене – ветроходни и рибарски лодки.  „Според предварителните симулационни модели реализацията на проекта ще позволи натрупването на допълнителна плажна ивица и образуването на нова плажна част.“, допълни арх. Бузев. Участъкът, в който ще се реализира проекта заема крайбрежна брегова ивица с дължина около 660 м. и ширина около 250 м., като в най-широката си част навлиза в морето на широчина 206 м. Първият етап на изпълнение на буната обхваща нейната централна част с обща дължина 117, 6 м. Към момента на буната е изграден заустващ канал, който отвежда повърхностни води от минаващото в близост дере.

Съветниците дадоха също положително становище да бъдат отпуснати средства в размер на 120 000 лв. за изготвяне на инвестиционен проект за реконструкция на ул.“Колю Фичето“ в Западна промишлена зона във Варна. Предложението бе внесено от общинския съветник Марица Гърдева. Главният архитект Виктор Бузев подкрепи предложението с мотива, че това е действително натоварена улица, по която се движат както товарни камиони, така и множество автомобили, превозващи работници в Западна промишлена зона. Реконструкцията на участъка би довела, по думи на Бузев, освен до привличане на повече инвеститори, и до гарантиране на повече работни места в района.

Ели Маринова

ОДК-Варна, открива новата учебна година

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!