BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Доц. Ангел Кунчев: Няма начин личните лекари да откажат да бъдат ваксинирани

Според думите на главния държавен здравен инспектор няма начин личните лекари да откажат да бъдат ваксинирани. В противен случай това би означавало, че те не се грижат за здравето на пациентите си. Това сподели доц. Ангел Кунчев в предаването “Здравей, България” по Нова телевизия.

„До момента нямам данни личен лекар да откаже поставяне на ваксина. Това значи, че той отказва да се грижи за здравето на своите пациенти. Аз съм убеден, че ще успеем да убедим лични лекари да поставят ваксини. Законово има доста механизми, чрез които можем да го принудим да ги правят. Ние не сме започнали масовата имунизация през личните лекари, възможно е човекът да не е започнал да прави списъци“, посочи още той във връзка с поставянето на ваксините от лични лекари.

Той коментира и темата за ваксинирането на хора, които са с непоносимост към консервантите в храни и лекарства: „Когато една ваксина е разрешена от съответната национална, а в нашия случай Европейската агенция по лекарства, значи тя отговаря на доста тежки критерии, защото няма друг продукт в медицината, който да е подложен на такъв строг контрол. Всички лекарства минават през тежки процедури, но ваксините, тъй като е ясно на всички, че се правят на здрави хора, малки деца, на дни след раждане, изискванията към тях за драконовски. Когато една ваксина е минала през тази цедка и процедура, тя вече е с доказани качества ефективност и безопасност. Това е най-важно и основно“.

Доц. Кунчев обясни, че имунизирането зависи от специалиста, който ни лекува. Той отбеляза, че чужденците, които пребивават в България, ще имат възможност да бъдат имунизирани, ако са със статут на български граждани.

„Трябва да се знае статуса му. Ако той пребивава дълго в страната и има статут на български гражданин, той ще бъде в последната пета фаза. Няма да делим хората на здравно осигурени и неосиргурени, с лекар, без лекар. Всеки ще получи ваксина. В този случай той ще е в последната фаза – пета или шеста. Трябва да бъде дългосрочно пребиваващ. Тези, които учат в България и пребивават повече от месец“, каза още той.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!