BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Една от най-обичаните български актриси – Татяна Лолова празнува своя рожден ден днес

Днес своя рожден ден празнува великата българска актриса Татяна Лолова. Тя е родена на 10 февруари 1934 г. в София.

Още от ранна детска възраст Татяна е убедена, че ще да стане актриса и редовно се изявява в училищни пиеси и спектакли. Съвсем естествено е приета да учи в Държавното Висше Театрално Училище (ДВТУ), днес по-известно като НАТФИЗ. Учи в класа на проф. Стефан Сърчаджиев, заедно с други български актьори като Григор Вачков, Емилия Радева и други.
Мечтата и е да играе в драматични роли, но още от първи курс всички забелязват комедийния й талант. В този дух са и първите й професионални изяви в областта на естрадата още като студентка.

След завършването си, през 1955 г. Татяна Лолова работи в русенския театър. В края на следващата година  – тя става първата актриса, назначена в новосъздадения Сатиричния театър. Взема участие в пиеси като „Баня“ на Маяковски, „Импровизация“ на Радой Ралин, „Сняг“ на Валери Петров и неусетно се превръща в любимка на публиката наред със звезди като Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Стоянка Мутафова.

Освен в пиеси, Татяна Лолова участва и в доста филми, по известни от които са комедиите „Последният ерген“, „Невероятна история”, „Топло”. Актрисата участва и в първият български детски игрален филм „Лили Рибката“.

Българската артистка е носител на редица награди: Народен артист (1986); Орден „Кирил и Методий“ – III степен (1963); „Награда на Съюз на артистите в България за женска роля“ за (Лиди Василевна) в постановката „Старомодна комедия“ (1977); „Награда на Съюз на артистите в България за женска роля“ за (Уини) в постановката „Щастливи дни“ (1992); „III награда за актьорско майсторство“ на I национален преглед на камерните театрални постановки (Враца, 1977); Авантюра на фестивала Златната ракла (1992); Орден „Стара планина“.

Екипът на редакция “Нова Варна” отправя своите сърдечни поздрави към Татяна Лолова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!