BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Истинските истории на децата от Могилино – Деси

Истинските истории на децата от Могилино – Деси

На 21 декември ще има концерт в подкрепа на Комплекса за социални услуги за деца и младежи

Ели Маринова

Още никой не е успял да си отговори на въпроса защо раждаш дете, а след това го хвърляш на боклука. Понякога лекарите или близките те мотивират да го сториш, особено ако е видимо, че детето ще бъде с увреждания. Понякога сам вземаш такова решение. А понякога оставяш дори здраво бебе само защото не си достатъчно силна да се справиш сама със себе си и новия живот, който си довела на света. Факт е, че и днес продължават да се изоставят човешки деца, което е тъжно на фона на обезличаващата ни, чезнеща нация. Факт е и обаче още нещо. От няколко години местообитанията на децата без родители смениха видимо облика си. Заприличаха на домове и внесоха стабилно усещане за уют. Майчината ласка никой не може да замени, но с усилията на много сърцати жени и мъже, тези деца са облечени, обути и нахранени. Време е всеки от нас да даде своята малка лепта в помощ на децата, лишени от родителски грижи във Варна на предстоящия Коледен благотворителен концерт. Мотото му е „По-щастливи У дома!“ , ще се проведе на 21 декември в зала 1 на Фестивален и конгресен център, от 18,00 часа.

Комплексът за социални услуги за деца и младежи /КСУДМ/ се състои от осем центъра за настаняване от семеен тип /ЦНСТ/ на територията на Община Варна. Във всяко ЦНСТ живеят от 10 до 14 деца и младежи с и без увреждания, за които вече близо пет години полагат грижи детегледачи, помощник-възпитатели, психолози, социални работници, медицински и други специалисти. Чрез концерта ще се популяризира работата на социалните работници, ще бъде дадена възможност на хората да се запознаят с дейността на къщичките. Събраните средства от концерта ще бъдат използвани съобразно нуждите на всяко ЦНСТ за:

1. Осъвременяване на пространството, в което живеят децата и младежите

2. Закупуване на допълнителни уреди за рехабилитация

3. Оборудване на кътове за работа с деца със специални потребности

Банковата сметка, на която може да се включите с дарение е:

ОББ АД  BG15UBBS88881000651739   Фондация „Помни Могилино“

Концертът ще се проведе в полза на децата и младежите от Осемте Центъра за настаняване от семеен тип във Варна. Цена на билетите е 15 лв.

=

Ще ви разкажем няколко от историите на дечица, живеещи в къщичките от семеен тип.

ДЕСИ ОТ МОГИЛИНО

„Никога няма да забравя деня, в който я видях за първи път, деня, в който я посрещнах в Центъра за настаняване от семеен тип във Варна, разказва директорът Дияна Дянкова. Тя пристъпваше неуверено и плахо. Излъчваше страх и изглеждаше като изплашено пиленце. Деси е едно от децата от Могилино, станали печално известни от филма „Изоставените деца на България“. Изоставена от самото си раждане, тя е прекарала целия си живот в институции. Преместена в ЦНСТ гр. Варна през 2010 г. след закриването на дома в Могилино. Същата година беше записана като ученичка в Специалното училище за деца с нарушено зрение във Варна, където Деси получава и до сега обучение от висококвалифицирани специалисти с голям опит. Изминаха месеци, в които с голямо търпение, любов и постоянство ние, екипът на ЦНСТ я учехме да опознава новото място, да свикне с огромната промяна, която и се случи, защото, макар и за добро, това беше невероятен стрес за Деси, допълнен от факта, че тя е незряща и не може да говори. Учехме я да не се страхува от нещата, с които се сблъсква за първи път – асансьор (заобикаляше го с ужас повече от месец);  цвете (много търпеливо, с моята ръка напред, най-накрая се осмели да го докосне); Куче!!! Не си представяте какво е за едно незрящо дете да пипне живо куче, при това, лаещо. Заведохме я за първи път на плаж.

Анна Мария вече се смее.

Голяма част от хората дори не се замислят и не могат да си представят какъв може да е животът ,без да познаваш толкова обикновени и прости неща като собствена четка за зъби, свои фибички и панделки, да се храниш спокойно, без някой да ти грабне закуската, понеже си незрящ и по-слаб, да избираш какво да ядеш или да отидеш когато сам решиш до тоалетната.

Най-трудното от всичко беше да научим Деси какво е това „НЕ!“ и че има право да не иска. Сега знам, че има чудеса. Едно от тях е Деси.

Не пропускайте да помогнете – кой с каквото може! Коледният благотворителен концерт „По-щастливи У дома!“ , ще се проведе на 21 декември в зала 1 на Фестивален и конгресен център, от 18,00 часа. В следващите дни ще ви разкажем за още от децата на Могилино.

Това е крехката и слънчева Лили.

Започват рождественски инициативи в храм „Св. Атанасий“

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!