BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Как да направим самоотчет на водата и парното във Варна

Как да направим самоотчет на водата и парното във Варна

За ВиК – по телефон и на сайта на дружеството, за Топлофикация – по телефон и на имейл адрес

Заради извънредното положение инкасаторите на ВиК-Варна няма да ходят по домовете за отчитане на всички измервателни устройства – водомери в режим на етажна собственост. Потребеното количество вода ще се определя на база средно месечна консумация от предходен период. Потребителите могат да подадат данни по двата най-достъпни метода – на телефон 070011300 и по електронен път – чрез сайта на ВиК-Варна http://vikvarna.com/bg/self-report.html. За целта трябва да знаете своя клиентски или абонатен номер. Инкасаторите са предоставили и своите служебни телефонни номера на домоуправители в жилищните кооперации. На тях по Viber (със снимка) или като SMS може да се прати отчет за месеца на водомерите. Освен националния номер 070011300 за самоотчет могат да се ползват и следните телефони: Център I – 052/974 225, Център IІ – 052/974 261, Владиславово – 052/974 299, Запад (Младост и Възраждане) – 052/974 280, Изток (Левски, Цветния квартал, Чайка) – 052/974 283, Аспарухово – 052/974 226, Изгрев (Виница, курортните комплекси) – 052/974 265, Аксаково – 052/974 217.

Но как се отчита водомер?
Първо, трябва да се знае, че в калкулацията за потребление се подават само данните за изразходваните кубици вода. Указващите индикатори отчитащи кубиците вода са стрелки или цифри (гравирани на ролки ) оцветени в черен цвят. Литрите и милилитрите, като съставни части на кубика са обозначени в червен цвят, а в зависимост от вида и модела на водомера могат да бъдат индикатори само в стрелкови вид или комбинация от срелки и цифри върху ролки. Важно е да се знае, че те не се предават, като отчет, а само служат при тестването и проверката на водомера в специализираните за това лаборатории или, като ориентир в закръгляването на крайно отчетените кубици изразходвана вода.

Отчитане на комбиниран водомер с цифрова ролка и три червени стрелки

При тези уреди отчитането е много лесно. Информацията за кубиците е низ от цифри намиращи се в прозорец. Тези цифри са в черен цвят. Стрелковите означения показват литрите и са в червен цвят. В зависимост от модела на водомера тези стрелки могат да бъдат 3 или 4 на брой, като всяка от тях указва х 0.0001, х 0.001, х 0.01, х 0.1 части от кубика. Тези показания обаче не се отчитат при засичането на водомера. Абонатът предава на оператора само цифровият набор от черни числа намиращи се в прозореца означен, като m3 ( кубичен метър).

Отчитане на комбиниран водомер с черни и червени цифрови ролки и една червена стрелка


Това е друга разновидност на водомерите. Отчетът при тях също е много лесен. При този вид уреди, в ролковия прозорец имаме черни и червени числа. Черните указват кубиците, а наредените до тях червени указват съставящите го литри. В основата на отчетния механизъм има и червена стрелка, която указва х 0.0001 част от литъра. Всички червени индикатори в този уред служат за проверовъчната експертиза на водомерите, когато се изпитват в специализираните лаборатории и се пренебрегват при подаване на показание от абоната към оператора. Подава се само цифровия израз получен от числата в черно. Цифрите в червено, наредени до тези в черно имат само ориентировъчен смисъл при закръглението на крайния отчет.

Отчитане на изцяло стрелкови водомери
Един от най-разпространените видове водомери. По-труден за отчитане, но много надежден в експлоатацията си водомер. Както и при останалите уреди, черните стрелки указват кубиците (m3), а червените указват съставляващите литри на 1 m3. Тези водомери са снабдени с 4 черни стрелки, три червени стрелки и една червена трилъчка. Трилъчката е с форма на триъгълник от където идва и името и, но служи единствено и само за оценка на чувствителността на уреда. Тя, както и трите червени стрелки се пренебрегват при подаване на отчета. Предава се само отчета на черните стрелки.

Поглеждате черните стрелки. Отчитате първо стрелката с означение х 1000. Стрелката трябва да е в позиция указваща някаква цифра под себе си. Записвате я. Ако стрелката е ориентирана между две цифри ще приемете тази цифра, която е в зависимост от положението на стрелката х100. Поглеждате вече към стрелката с означение х100. В зависимост, къде е ориентирана тази стрелка ще прецените, каква цифра ще приемете вече в зависимост от положението на стрелката х10. И така до крайния отчет указващ стрелката с означение х1. Така полученото число от черните стрелки се предава, като моментно показание на водомера изразено в кубични метри вода. (m3)

Важно: При тези уреди трябва да се знае, че всяка стрелка се движи в съотношение 1 към 10 спрямо следващата. Т.е, когато стрелката на х 1 м3 се завърти един цял оборот, стрелката на х 10 м3 се завърта само с едно деление. Когато стрелката на х 10 м3 се завърти цял един оборот стрелката на х 100 м3 се завърта едно деление. Когато стрелката на х 100 м3 се завърти един оборот тогава и стрелката на х 1000 м3 се измества с едно деление. Когато стрелката на х 1000 м3 се завърти цял оборот, тогава настъпва крайното показание на този уред от 9999 м3 и водомерът се занулява сам, като гореописаният низ от последователни действия се повтаря отново. Всяко едно изместване на стрелките в деление става чрез прогресия на цифрите 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 до 0.

На тази снимка имаме водомер с произволен отчет, който ние трябва да предадем, като числов израз на изразходваното количество вода: Поглеждаме механизма и се ориентираме към ЧЕРНИТЕ стрелки. Червените не ни интересуват.

Поглеждаме черната стрелка с означение х 1000, което е изписано под нея на циферблата: Виждаме, че стрелката е разположена между 0 и 1. Следователно уредът не е достигнал 1 и няма, как да запишем 1, като начално показание на уреда и записваме…… 0_ _ _ м3.

Поглеждаме вече черната стрелка с означение х 100. Виждаме, че стрелката е подминала цифрата 5, но не е достигнала до цифрата 6. Значи приемаме цифрата 5 за показание. И добавяме в записа:……05_ _ м3.

Продължаваме към стрелката с означение х 10. Виждаме, че тя е точно между цифрите 2 – 3, но не е подминала 3. Приемаме цифрата 2 и я добавяме в записа….052_ м3.

Стигаме до крайната цифра на отчета, т.е стрелката х 10. Виждаме, че тя е точно върху цифрата 5. Приемаме и я вписваме в отчета: 0525 м3.

В крайна сметка този уред е на показание 525 м3. Когато искаме да се ориентираме или да закръглим показание поглеждаме към червените стрелки, които в този случай показват 124 литра. Или нашия водомер случая е на 525 м3 и 124 литра. Тоест след още 876 литра този водомер ще стане на показние 526 м3.

Отчитане на парното
Предвид обявеното извънредно положение и варненската Топлофикация преустановява отчета на измервателните уреди, извършван от служители на дружеството. За самоотчет можете да използвате безплатната телефонна линия – 0800 14 448 или имейл адрес: clients.BG-veolia@veolia.com. От дружеството съветват да се търси съдействие именно по тези два начина.

Борис Проданов

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!