BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Как изкуството във Варна помага в кризата?

„Всеки за всички“: Финал на приказката за коронавируса

Евгения Василева и Боян Стоянов са актьори от Държавен куклен театър – Варна, които от дни събират децата пред мониторите, с онлайн инициативите „Детска театрална занималня“  и „Приказка за теб“. Идеята е на директора на театъра Вера Стойкова. Евгения, Боян и техните колеги снимат в домашни условия интересни клипчета, които след това качват във фейсбук страницата на Държавен Куклен Театър-Варна в 10ч. и в 15ч. всеки делничен ден. А онлайн приказките, които се излъчват в събота и неделя от 11ч., се снимат през седмицата. Помага им операторът Тодор Тодоров, който прави монтаж и анимация на заснетите кадри. Така всеки един от тях се чувства съпричастен към децата, които стоят по неволя вкъщи. „В тази ситуация те са най-уязвими. Случва им се нещо, което не могат да разберат и осъзнаят напълно. От една страна тази неочаквана ваканция им дава шанса по цял ден да бъдат заедно у дома с мама и тате, но от друга ги лишава от игрите навън, от срещата с приятелите. Атмосферата в такъв затворен микроклимат става напрегната с времето и знаехме, че самите родители ще имат нужда от малко помощ, защото децата кипят от енергия и постоянно имат нужда „нещо да правим“ и „нещо да се случва“, казва Боян. „Нашето призвание е да творим за деца, да ги обогатяваме, да ги учим на морални добродетели, да вярват във вълшебствата, защото мечтите се сбъдват. Децата трябва да растат щастливи и с вяра, че няма невъзможни неща“, казва Евгения. И двамата са щастливи, че от своя „малък остров на изолация“ със своите представления се опитват с чувство за хумор и креативни идеи да провокират въображението на деца и родители, за да могат всеки ден да се забавляват заедно у дома.

Как изкуството помага в кризата?

Боян: „Елегантно и действено може да ни разсее от ненужните паника и страх и да ни покаже, че човек може да изплува над всяка житейска несгода“.

Евгения: „Помните ли филма „Животът е прекрасен“ на италианския режисьор Роберто Бенини? Изходът от тази, наглед безизходна ситуация, е намерен по вълшебен начин от героя на Бенини. Неговото находчиво решение да представи като игра случващото се в концлагера, е продиктувано от огромното му желание да запази непокътнати не само живота на момчето, но и чисто детската му вяра, че ЖИВОТЪТ Е ПРЕКРАСЕН. Разбира се, в нашия случай нещата са далеч по-спокойни и няма смисъл да се оплакваме, че временно няма да излизаме навън. Още повече, когато това е за наше добро. Изкуството, което правим, ни потапя в друг по-красив свят, в който няма ограничения, а полет на фантазията и вяра, че всичко е възможно. На невъзможното просто му е необходимо повече време“.

Страшна ли е приказката за коронавируса и как ще свърши тя?

Боян: „Като посланици на доброто и красивото ние вярваме в щастливия край. В тази леко плашеща приказка главният герой – всеки от нас, е изправен пред един невидим враг и само със съпричастност, отговорност един към друг и взаимопомощ ще го победим!“.

Евгения: „За хората приказката е страшна, но природата ликува. Сега тя си почива от нас. Вярвам, че всички ще излезем от тази криза преобразени и надявам се, помъдрели“.

Зрители за актьорите и приказките от Варна:

д-р Миглена Кръстева: „В трудните  времена показвате човещината си и любовта си към малките хора, аплодисменти!“.

Спаска Василева: „Като детски учител дълбоко съм свързана с децата! Прегръщам Вас и страхотната Ви идея! Сърдечно благодаря за чудесното изпълнение на цялата трупа! Трябва да Ви има, за да ни има и Нас! Бъдете здрави!!!

Силвия Чамова от Франция: „Благодаря от сърце от свое и от името на почти 3-годишния ми син, с когото с удоволствие изгледахме и изслушахме приказката. Живеем във Франция и за жалост нямаме възможност да се насладим на българските куклени представления. За това Ви благодарим изключително за възможността да Ви гледаме. Дано скоро пак да ни поканите на виртуален театър! На добър час, добри Човеци!“

Лидия Христова: „Привет от Пролетта и цветните деца на Враца, с които пак Ви гледаме! И по главната улица на Враца се разхождат красиви цветя, а не коронавируси. Търговците на цветя подаряват на минувачите цветя и букети, за да изпразнят павилионите си за цветя, преди да ги затворят заради извънредното положение. Продължаваме да гледаме Вашата корона от прекрасни приказки! Аплодисменти и поздрави от Врачански Балкан!“.

Очакваме Вашите истории на [email protected]  

Всеки може да бъде полезен за всички!

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!