BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кметът на Варна: Замърсяването на езерото не е от фекалии, а от планктон

Фекалии в морето няма, а оцветяването на Варненското езеро се дължи изцяло на двата вида планктон, цъфтящи там. В това е убеден кметът Иван Портних.

До месец и половина е възможно да приключи ремонтът на авариралия тръбопровод за отпадни води във Варненското езеро при благоприятни метеорологични условия, а днес бе извадена първата 300-метрова част. В постоянна връзка сме с фирмата-изпълнител, работи се много динамично, но и трудно, защото е в района на фарватера. Екипът има готовност да  работи и през нощта, за да бъде решен проблемът максимално бързо,съобщи Портних пред журналисти.

Той помоли да не се спекулира по темата с различни снимки и внушения за огромно замърсяване в морето, като показа аналогични кадри от Института по океанология на крайбрежието от нос Калиакра до Констанца в Румъния, където ясно се виждат подобни участъци от морската вода, оцветени заради цъфтеж на фитопланктона.

Кметът припомни, че аварията е на тръбопровод, пуснат в експлоатация 2011 г., а първата копка е април 2009 г. „С други думи, това е преди да вляза в управлението на града. Напомням, за да е ясно, че обектът е бил изграден далеч назад във времето от фирма SFELINOS S.A, съгласно договор с Министерството на околната среда и водите”, каза той.

Иван Портних обясни още, че поддържа връзка с останалите ведомства, ангажирани по темата – РИОСВ, РЗИ, Басейнова дирекция, ИА „Рибарство и аквакултури“. Вчера е провел среща и с проф. д-р Снежанка Мончева, директор на Института по океанология, която му е предоставила и снимковия материал. „Община Варна не отговаря за чистотата на водите. Всички институции са информирани за проблема, нека си свършат работата“, допълни той.

По отношение на разпространени кадри на друга тръба във Варненското езеро, кметът заяви, че това е аварийна тръба на ПСОВ „Варна“, която не се използва. „Вероятно има и други тръби в езерото,  затова ще бъде добре областният управител да направи обследване на цялата територия на водния басейн, който е на територията на 3 общини“, коментира Иван Портних.

Той припомни, че само за няколко години бяха направени сериозни инвеститори в сектор „води“ в района – основен ремонт на ПСОВ „Варна“, където преди това е имало само механично третиране на отпадните води, колекторно-помпени станции във Варна и в курорта „Св. Св. Константин и Елена“, дълбоководно заустване в “Златни пясъци”, а сега предстои завършването на нова пречиствателна станция в курорта.

Темата с умрялата риба в езерото коментира Бейхан Хасанов, началник-отдел “Рибарство и контрол” в ИА „Рибарство и аквакултури“. „Направихме проверка, като случаят е на територия, далеч от авариралия тръбопровод. С нашите инспектори ще продължим да следим северния и южния бряг, очакваме анализите и резултати от Басейнова дирекция и от РИОСВ“, каза той и припомни, че случаи на масово измиране на риба е имало и други години, като последния път е било през 2018 г.

Информацията е от пресцентъра на Община Варна.

Вижте изявлението на кмета Иван Портних по повод ремонта на тръбопровода:

Изявление на кмета Иван Портних по повод ремонта на тръбопровода в езерото.

Gepostet von Радио Варна am Mittwoch, 20. Mai 2020

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!