BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Масов мор на щъркели край Варна

Прелетните птици загиват от електропроводите край с. Каменар

Масов мор на щъркели регистрираха любители на фотографията във Варна, които традиционно снимат събиранията на прелетните птици преди път, из полетата край нашия град.

„В с. Каменар, обл. Варна, в момента над 200 щъркела са накацали по стълбовете и комините. Явно нещо се случва стях, падат един по един и се гърчат. Ако някой знае къде да подам сигнал, моля да пише. Звънях на 112…отговора беше „ще предадем“!“. Това пише Мариана Димитрова в социалната мрежа.

„Благодаря на всичко които се отзоваха! Говорихме с РИОСВ-Варна. Отговора беше „записвам сигнала, аз съм само дежурна. Утре ще го предам. Друго не мога да направя в момента“. Това е България!!! Само администрация и до там! Горките животни!!!“, уточнява по-късно тя.

Друг потребител отбелязва: „Събират се за не лек път…. много от тях ще загинат от високото напрежение. Август е следобеда на лятото.. и да се върнете пак на пролет, щъркели на Щастието ❤️Чакам ви❤️“, споделя Veselina Chavdarova заедно със снимки.
 

„Два дни може би ще имаме за снимки – Въглен Яребична, отлитат вече. За сега се събират от целият балкански полуостров тук. Тук идват и от тук тръгват ❤️“, отбелязва друг любител на фотографията.

От РИОСВ-Варна и кемтството в Каменар занят за случая, който се оказва, че не е прецедент. Десетки, даже стотици, птици умират ежедневно в този период от годината, при срещата си с електропроводите с високо напрежение, опасали полята на страната.

Черно море

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!