BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Мащабна фишинг атака с фалшиви писма от адвокатски фирми във Варна

Продължават опитите за пробив на компютри чрез фалшиви писма, изпращани от името на адвокатски кантори и съдебни изпълнители. Отварянето на прикачените файлове в тези писма заразява компютъра и може да позволява източването на всякаква информация, включително лични данни. Варненски адвокати също са сред засегнатите от фишинг атаката, информира БНТ.

От полицията в морската столица съобщиха, че според техните специалисти става въпрос за опит за заразяване със зловреден софтуер, не толкова злоупотреба с данни, а съветът им е да се почисти компютърът с антивирусна програма.

Адвокат Юлиан Георгиев, председател на Варненската адвокатска колегия: Постъпили са 7 сигнала от адвокатски дружества. Ние сме взели мерки чрез съобщение в нашата официална интернет страница и се опитваме да предотвратим последиците за гражданите. Това, което притежава колегията, посочва абсолютна идентичност на имейлите. Оплакванията от гражданите към самите адвокатски дружества, са десетки. Гражданите подозират някаква недобронамереност от адвокатските дружества, което е много сериозен проблем и много сериозно злепоставяне на името на тези колеги.

Полк. доц. Юлиян Цонев, началник Катедра “Информационни технологии”, ВВМУ “Н. Й. Вапцаров”: Можем да познаем, че един имейл е фишинг имейл, когато в него се съдържа прикрепен файл или някакъв линк, някаква връзка, която ние не трябва да проследяваме, не трябва да отваряме файла. Не трябва да достигаме до тази ситуация да отваряме файла, особено когато той е изпълним. Когато той е в архивен вид, това че ние го копираме на нашия компютър, нищо все още не означава, но в никакъв случай не трябва да го отваряме и да го стартираме. Най-добре е системните администратори да се погрижат за по-точна конфигурация на техните имейл сървъри, където тези фишинг имейли да бъдат отделяни от тяхната система автоматично.

Ако фишинг атаката засяга служебни компютри, потърсете системния администратор, ако става въпрос за устройството ви вкъщи, защитете пощата си с по-сигурна парола, а ако вече сте отворили файла или имате съмнения – почистете с антивирусна програма или потърсете специалист.

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!