BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

МВР ще следи хората под карантина през смартфоните им

Армията също ще се включи, ще има право да задържа и да използва сила и оръжие

Електронните съобщения на гражданите, т. нар. трафични данни ще могат да бъдат следени от МВР за контрол на изпълнението на мерките за карантина, когато е наложена такава за да откриват местоположението на хората. Армията също ще се включи в дейностите по “прилагане на противоепидемиологични мерки”.

Тези две предложения бяха приети на второ четене от правната комисия в пакета закони за извънредното положение, които ще бъдат гласувани утре, седмица след въвеждането на извънредното положение.

Заседанието на правната комисия протече в условия на хаос, депутатите нямаха предложенията за поправки в законите пред тях и трябваше да гласуват “на слух”. Това накара депутатите от БСП да напуснат заседанието. Заседанието продължи 8 часа и бе прекъсвано няколко пъти за да се осмислят и отпечатат предложенията за закони. Повечето от тях нямаха нищо общо с тези, гласувани от пленарна зала на първо четене.

Предложението армията да се включи в опазването а реда в извънредното положение направи  Димитър Лазаров от ГЕРБ. След решение на правителството военните ще могат да спират превозни средства, да проверяват самоличност и да задържат лица до пристигането на органите на МВР, ако текстът бъде одобрен утре в пленарна зала. Военните ще могат да използват и физическа сила и помощни средства, ако е необходимо.

Карантина за всички пристигащи

С друг текст се въвежда задължителна карантина за всички, пристигащи от чужбина в България. При отказ глобата ще е 5 хил. лв., като тази мярка ще важи за настоящото извънредно положение.

От “социалните мерки” отпадна идеята първоначално работодателите да имат право без съгласие на работника да го изпращат в неплатен отпуск. Отпадна и спорната идея работодателите да плащат обезщетение от поне 50 на сто от заплатата на работника, но не по-малко от 75% от размера на минималната заплата, ако предприятие спре работа заради обявено извънредно положение.

Срокът за плащане на битови сметки се удължава с 20 дни. Спират да текат процесуалните срокове по повечето дела

Отпадна и идеята лекари да бъдат наказвани, ако откажат медицинска помощ на пациент.

Менда Стоянова (ГЕРБ) оттегли едно от спорните предложения – за нов начин на внасяне на авансовия данък печалба за фирмите. Стоянова предлагаше за периода април – юни 2020 г. това да става със служебно начисляване на базата на половината печалба за същия период на 2018 г. Идеята обаче срещна отпор от бизнеса. В резултат авансите ще се внасят върху прогнозната печалба за 2020 г.

По публикацията работи: Ивайла Андонова

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!