BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

На Капитан Петко Войвода е посветен календара „Стара Варна 2020“

На Капитан Петко Войвода е посветен календара „Стара Варна 2020“

Поводът са 175 години от рождението на легендарния герой

И през следващата година варненци ще гледат от стените си едно истинско календарно бижу, което с размах и достойнство ще продължава да тежи на мястото си и след изтичането на 31 декември, 2020 г. Заслуга за това има за пореден път най-известният хаджия в региона – Ламбрин Сотиров – човекът, събрал купища история и култура в музея си “Стара Варна“.

„Тази година се навършват 175 години от рождението на Капитан Петко Войвода, разказа Хаджи Ламбрин Сотиров . Затова решихме да посветим този календар на неговата памет и дух, който е с нас и сега. Затова нарекохме календара „Победителят на времето“. Той показва стара Варна по времето когато Капитан Петко Войвода е вървял по тези улици, пил е кафе в кафенетата, пеел е песни в двора си и се е радвал на свободна България. Неговият дух остава с нас завинаги. Той е много светъл пример за истински българин, спасител на народа си. В календара, освен неговите портрети е и снимката на Гарибалди, който е негов учител по отношение на военна дисциплина и свободолюбиво мислене. Когато Капитан Петко Войвода се прибира от Италия, той започва  с десеторно по-големи сили да върши своята мисия тук в България, спасявайки десетки хиляди българи от смърт. С това той остава в народната памет – като един легендарен  спасител. В същото време е бил скромен, вежлив, учтив и безумно смел. Въпреки разностранната му дейност на Освободител, това, което трябва да вземем от него е отношението към свободата. Свободата, която е над всичко и заслужава всяка една  жертва, за да може следващите да живеят по-добре“.

В календара по естетически начин са намерили място фотографии на стара Варна, на Капитан Петко Войвода, както и изказвания на негови съвременници, в които ще прочетем много за характера на обичания български герой.

Ламбрин Сотиров анонсира предстояща експозиция, посветена на легендарния войвода. „Съвместно с Тракийското дружество „Капитан Петко Войвода“ на 18 декември ще открием изложба, посветена на него. След като бъде видяна от варненци, ще обиколи всички тракийски дружества в страната, а през лятото, в края на август ще я покажем на 25 000 души на фестивала на носията в Жеравна“.

Запитан какво от духа и достойнствата на легендарния войвода липсва на днешните управници, историкът подчерта: „Честност, щедрост и умението да разпределяш. И да спрат да  повтарят „Този не е наш“! Ако някой работи добре, значи е наш – без значение дали е член на партия или не е. „Този не е наш“ трябва да отпадне от политическия речник и да припознаем способните българи като наши!

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

Местят единствената българска подводница от Варна в Белослав (СНИМКИ)

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!