BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Откриха 25 контейнера с незаконен боклук във Варна

Районната прокуратура във Варна е образувала досъдебно производство за открити на пристанище “Варна запад” 25 контейнера със съмнителни отпадъци от Италия. Това съобщи днес и.д. районен прокурор Владислава Панайотова, предава БТА.

Контейнерите са пристигнали във Варна на 9 октомври миналата година и са били в режим за временно складиране за 90 дни, обясни наблюдаващият прокурор по случая Невена Илиева. Изпращач е италианска фирма със седалище в Авелино, а товарът е отпътувал от Салерно.

По документи получател е българска фирма със седалище в София, чиито предмет на дейност, според Търговския регистър, е събиране, преработка и търговия с битови отпадъци, посочи прокурор Илиева. Тя уточни, че трябва да се провери дали фирмата получател има издадени разрешителни, за какъв вид отпадъци, и дали има издадена лицензия за такъв вид отпадък, като в контейнерите.

Тя обясни, че сигналът за контейнерите е изпратен от митницата, след като не е бил получен отговор на изпратеното писмо до фирмата получател за изтичане на срока за временно складиране.

При проведените досега процесуално-следствени действия е установено, че отпадъците в контейнерите видимо се различават от декларираните в документите. Видът и характера на отпадъците ще бъде установен с експертиза.

Полицията работи по установяване на собствениците на фирмата получател с оглед тяхното разпитване.

Припомняме, че в бивше военно поделение в луковитското село Торос бяха открити и иззети осем тона опасни отпадъци. Кметът на община Луковит Иван Грънчаров съобщи, че в момента те са складирани в депото в града и предстои да бъдат унищожени.

По думите му отпадъците били открити още на 10 януари в сграда в село Торос и в товарен автомобил, с който са транспортирани там от фирма от Ботевград, занимаваща се с производство и генерираща такива отпадъци.

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!