BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Отличиха с награди талантливи студенти в ИУ Варна

Отличиха с награди талантливи студенти в ИУ Варна

Кои са лауреатите на 6-те ежегодни награди на Фонд за финансово подпомагане

Шестите ежегодни награди на “Фонд за финансово подпомагане на  талантливи студенти“ към Центъра за изследване  и прилагане на нови информационни и комуникационни технологии (ЦИПНИКТ) бяха връчени в Икономическия университет – Варна. Кандидатите се селектират по специална процедура от Експертния съвет на ЦИПНИКТ, а наградите се връчват преди студентския празник на тържествена  церемония. Призовете си отличените  студенти получиха от ректора на Икономически университет – Варна проф. д-р Евгени Станимиров. Фондът е учреден преди шест години от Георги Зеленков и проф. д-р Аврам Ескенази с благородната цел да подпомогне професионалното израстване на студенти от специалностите „Информатика“ и „Бизнес-информационни системи“ в ИУ – Варна с доказани качества и постигнати резултати в сферата на информационните технологии и софтуерния инженеринг. Средствата се набират единствено от дарения и се изразходват само за награди. Те са финансови, връчват се ежегодно на трима студенти, номинирани след специална селекция от Експертния съвет на центъра.

Всяка година фондът връчва една поименна награда от 1 000 лв. „Моис и Илко Ескенази“ (техните имена са свързани с историята не само на университета, но и на Варна). Наградата е учредена от проф. д-р Аврам Ескенази – дългогодишен преподавател в университета, в чест на неговите баща и брат. Други три награди от „Фонд за подпомагане на талантливи студенти“ ЦИПНИКТ връчва на студенти с отличен успех и достижения в информационните и комуникационни технологии, за да развият своя талант и да ускорят професионалното си израстване. За първа година е обявена награда за изявени студенти от специалност „Съдебна администрация“. Наградата е лично дарение от Миглена Тачева – директор на Националния институт на правосъдието, чиято воля е да бъде връчена еднократно на изявен студент от специалност „Съдебна администрация“ през настоящата 2019 г.

Лауреат на награда на изявени студенти от специалност „Съдебна администрация“, в размер на 1 000 лв., се връчва на:

Жасмина Иванова Райкова, 3 курс, спец. „Съдебна администрация“

Годишната поименна награда „Моис и Илко Ескенази“ се връчва на:

Любослав Александров Александров, 3 курс, спец. „Информатика“

Три награди на ЦИПНИКТ в общ размер на 1 800 лв. се връчват на:

Симеон Росенов Симеонов, 2 курс, спец. „Информатика и компютърни науки“ – 800 лв.

Марио Генчев Кошничаров, 3 курс, спец. „Бизнес информационни системи“ – 500 лв.

Георги Валентинов Ламбев, 4 курс, спец. „Бизнес информационни системи“ – 500 лв.

На дарителите, присъствали на тържеството, той връчи специални сертификати.

„Занимавам се професионално със софтуерна разработка и се интересувам от новите технологии, сподели един от наградените студенти – Любослав Александров, студент 3 курс, специалност „Информатика“. За мен наградата е огромна чест и възможност за развитие. Смятам да остана в България към този момент. Мечтая да имам фирма и да се занимавам със софтуерна разработка, както и аз да мога да дарявам средства за студенти след мен“.

Проф. Станимиров е сред дарителите на фонда. В знак на благодарност той също получи сертификат от проф. Ескенази. „За да си успял човек, трябва не само да имаш мечти, но и да се вдигнеш от леглото и да поработиш за тези мечти, отбеляза в словото си по време на връчването на наградите ректорът. От основателите на фонда, проф. Станимиров е научил, че щастлив си не само когато имаш много пари, а когато с тях накараш  млади хора да разперят криле и да полетят, а дори и да дръзнат да променят живота си. Солисти се търсят само в операта. Ние обаче, в университета работим екипно и само така успяваме да постигнем високи цели“, каза още ректорът на ИУ Варна.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

Магистрала „Черно море“ ще започва от с. Слънчево и ще свършва при при бургаския кв. „Ветрен“

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!