BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Павел Адамов: С победите си направихме България разпознаваема на картата на плажния футбол

Павел Адамов: С победите си направихме България разпознаваема на картата на плажния футбол

Добрият колектив в МФК „Спартак“ е изграден с постоянство, искреност и вяра и не на последно място благодарение на треньора Симеон Христов, заяви състезателят в рубриката „На спортна вълна“

  Павел Адамов е един от ключовите състезатели в отбора на МФК „Спартак“ (Варна), който за четвърта  поредна година спечели шампионската титла на България по плажен футбол. Част е от тима от 2012 г. и е известен с атрактивните си задни ножици, след които нерядко поразява противниковата врата.

Срещаме се след края на държавното първенство, в което тази година МФК „Спартак“ надделя без загубен мач. На старта в редовния сезон МФК „Спартак“ победи в Бургас последователно отборите на „Любимец-13“ с 8:3 и СА-МВР с  6:2. Във втория етап от първенството в Стара Загора МФК „Спартак“ се наложи с 6:3 срещу ФК  Русе, с 11:1 срещу „Свети Никола“ и с 10:0 срещу домакините от „Верея“. В последния трети етап пък бяха победени и тимовете на „Локомотив“ с 11:3  и на Медицинския университет с 15:2, като по този начин МФК „Спартак“ завърши редовния сезон с пълен актив от 21 точки, с 6 повече от втория в класирането. В директните срещи за титлата на игрището за плажни спортове във варненския квартал „Аспарухово“ МФК „Спартак“ започна с успех с 15:1 срещу „Свети Никола“, след което се наложи с 8:2 и срещу ФК Русе. В последния си двубой от суперфиналите МФК „Спартак“ победи и СА-МВР с 4:3, с което закръгли на десет от десет победите си през сезон 2019 година при голово съотношение 94:20 и спечели общо осма титла в историята си.

Зад радостта от спечеления трофей обаче прозира и горчивина – заради отнетия шанс на националния отбор за поредна година да представи достойно България във финалите на Евролигата. Плажните лъвове заслужиха квотата за турнира на най-добрите във Фигейра да Фош, след като завършиха втори в предварителна група 1 на надпреварата.

„Трикольорите“ победиха Дания с 4:3 и Норвегия с 5:1 и отстъпиха на Грузия с 3:4, което бе достатъчно за българите да продължат към финалната фаза, но бяха принудени да се откажат в последния момент поради „административни“ причини, въпреки че по-рано през годината получиха уверение, че ще имат подкрепа за участие в Евролигата за сметка на пропуснатите световни квалификации. За всичко това вижте коментара на Павел Адамов в рубриката  „На спортна вълна“…

– Павел, с отбора на МФК „Спартак“ спечелихте шампионската титла по плажен футбол, без да загубите и мач. Толкова ли лесно беше, колкото изглежда отстрани?

– Не бих казал, че успехът дойде лесно. Резултатите, които постигаме, са плод на многобройните часове, прекарани в тренировки, и отдадеността на всеки един от отбора за общата кауза.

– С какво превъзхождахте останалите отбори през тази година?

– Най-вече с енергията, която всеки от нас влага в плажния футбол, а колкото повече енергия отделяш за  нещо, толкова по-добър ставаш в него. Няма как, без да тренираш, да се надяваш на резултати. Нашият отбор направи над 60 тренировки този сезон. Другите отбори не знам дали имат и 5.

– Кой от съперниците ви затрудни най-много? 

Отборът на МВР, както и миналата година.

– За поредна година с МФК „Спартак“ прекрачихте груповата фаза на Шампионската лига. Доволен ли си от представянето?

– Прекрачването на групите само по себе си е успех, разбира се,  но имахме шанса и качествата да се класираме и по-напред.

– Ти си част и от националния отбор, няма как да не те попитам за достойното представяне в предварителната фаза на Евролигата и проваленото участие във финалите…

– Това е много болна тема за мен и за останалите момчета от отбора. Всички ние месеци наред живяхме и тренирахме с едничката цел да представим достойно родината на тези финали и, вярвайте ми, имахме качествата, волята и вярата да го направим. Не само е жалко, а дори е срамно да се класираш на финали на Евролигата и федерацията ти да не те изпрати поради “административни“ причини. Това класиране е плод на много усилия и много лишения от наша страна. Постигнахме го за сметка на  времето, откраднато от  нашите семейства, работа и приятели.  Отделихме това време за плажен футбол с вярата, че го правим не само от любов към спорта , а и за да можем да представим родината по най-добрия начин. Ако погледнете резултатите на националния отбор, ще разберете, че тези лишения и отдаденост не са напразни. Но сме безсилни пред решенията на хора, които от офисите си си поставят за цел да погребат единствения национален футболен отбор с възходящо развитие.

– Ще продължите ли с плажния футбол?

– Времето ще покаже…  След действията на тези родоотстъпници се запитвам дали да отделям енергията и времето си за нещо, което други с лека ръка захвърлят и се опитват да заличат.

– Ти самият защо се насочи към този спорт и преди колко време?

– Футболът винаги е бил моята страст, а плажният футбол ме привлече със своята атрактивност преди 9-10 години.

– Коя от победите, които сте постигнали до момента с МФК „Спартак“ и с националния отбор, ти е най-скъпа?

– Всички победи са скъпи, особено постигнатите с националната фланелка. Всяка победа с националния екип те кара да се гордееш, че си допринесъл за това България да е все по-разпознаваема на международната карта на плажния футбол.

– Вашите успехи със сигурност привличат към плажния футбол все повече фенове. Какво според теб трябва да се направи още за популяризирането на този спорт у нас?

– Най-вече хората, от които зависи плажният футбол – „администрацията“, трябва да го пожелаят истински и да осъзнаят переспективата за развитие на този спорт. След това е всичко останало. Ще се намерят и спонсори, и млади спортисти, но хората на върха, от които зависи плажният футбол, трябва да работят безкористно, с вяра в бъдещото на спорта и желание за неговото развитие.

– Освен намирането на финансиране кои са другите трудности, които срещате?

– Административните причини много пречат (смее се).

– Какво ти дава и какво ти отнема решението да се занимаваш с плажен футбол? Как успяваш да го съчетаваш с другите си ангажименти?

– Не е лесно… Често любимите ми хора са лишени от присъствието ми заради плажния футбол. Работата също понася „жертви “ от моето отсъствие. Искам да благодаря на семейството си и на всички, с които работя,  за разбирането, помощта и съпричастността към моите спортни изяви. Нека знаят, че имат принос за всеки един успех на отбора както на национално, така и на клубно ниво.

– Какви качества трябва да притежава един футболист, за да успее на пясъка?

– Да има желание да се развива и воля да се усъвършенства.

– На какво се дължи силният отборен дух на МФК „Спартак“, респективно и на националния отбор? 

– На отдадеността  и волята на всеки един от нас. На вярата в съотборника, застанал рамо до рамо с теб, готов да поправи грешката на другия. От сърце благодаря  на всеки един от отбора и знам, че без приятелството и подкрепата помежду ни нямаше да сме това, което сме.

– Как се изгражда добрият колектив?

– С постоянство, с искреност, с вяра…и с треньор като Симеон Христов…

ПОЛИНА ПЕТРОВА 

Още на тема плажен футбол от рубриката „На спортна вълна“:

 

 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!