BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

При какви мерки ще се проведат приемните изпити през юни?

Директори на гимназии съобщиха, че заради пандемията, на приемните изпити през месец юни, учениците ще трябва да носят маски през цялото време на изпита. Това ще се случи, ако не настъпят промени в епидемиологичната ситуация. Очетава се децата да бъдат разпределени по 10 в стая и по един на чин. 

Между 10 и 30 минути е отнела първата онлайн матура в столицата на осмокласниците. Това показва анкета сред учениците от 51 СУ „Елисавета Багряна“, данните от която са предоставени на „Телеграф“. Именно в това школо преди няколко дни 78 ученици от 8 клас се явиха на тестови изпит по английски в електронна среда.

Децата имаха 90 минути на разположение, за да се справят със 70 въпроса. Проучването показа, че близо 90% от тях са били готови за по-малко от половин час. Масово не са имали затруднения с изпита.

Като проблеми някои от тях изтъкват достъпа до теста, бавното му зареждане, регистрацията, дори скучния дизайн. Сред силните страни на онлайн матурата децата посочват, че няма възможност за преписване и изпитът е честен, както и това, че не пишат на ръка.

Още след изпита учениците споделиха своите впечатления за виртуалния тест, възможен с помощта на иновативен шведски софтуер, който е инсталиран на устройствата им.

“Доста по-спокойно ми е, по-лесно е – казаха те. – Това да пишем постоянно на ръка, вече не върши толкова голяма работа за нас”. “Ще ни разчитат почерка, няма да се чудят какво става, кой какво е написал и да взимат излишни точки за това”, коментираха осмокасници, цитирани от БНР.

“Средата е абсолютно контролирана. С отварянето на лаптопа се стартира самият изпит и те нямат достъп до абсолютно нищо друго, освен ако при създаването на изпита учителят не е позволил достъп до някой ресурс, например интерактивна карта, презентация, някой клип или било то и текстов документ”, обясни Станислав Христов от Центъра за творческо обучение, който отговаря за организацията на изпита.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!