BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ремонтират тръбата, изливаща хиляди кубически метри фекалии във Варненския залив

Вече е готова платформата, за да се ремонтира скъсаната подводна тръба за отпадни води, която от есента на миналата година се излива свободно във Варненското езеро. Снимката е на фоторепортера Румен Сандев.

Водоснабдяване и канализация- Варна обследва подводната част на обекта със сонар. Изработен е проект за ремонт на напорен тръбопровод ф500 за отпадъчни води, находящ се под дъното на Варненско езеро. Поискано е  финансиране от МРРБ в размер на 1 300 000 лв.  Ремонтът започна на 13 май.

Миналата седмица от БСП – Варна попитаха  защо девет месеца след установяване на аварията започва работа по нейното отстраняване. Тезата, че общинската администрация не е уведомила обществеността за замърсяването заради предстоящите местни избори през есента, разви общинският съветник от БСП Мартин Златев в ефира на радио Варна.

Прокуратурата започна разследване на причините и виновните за замърсяването на морето с отпадни води.

Проби за ешерихия коли и ентерококи в морската вода в зоните за къпане ще вземат днес и утре експерти на Регионалната здравна инспекция (РЗИ)-Варна.

Прекрачен е прагът за възстановяване на екосистемата на Варненския залив и канала, след аварията на подводната тръба с отпадни води. Най-засегнати ще са дънните организми – като миди и попчета, а рибните пасажи е възможно да започнат да заобикалят Варненския залив. Има значение и за здравето на човека, за къпещите се в морската вода – отделените от планктона екстраметаболити може да предизвикат раздразнение и сърбеж по кожата. Това каза за Радио Варна директорът на Института по океанология проф. Снежана Мончева.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!