BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Саша Топчов: Баскетболът е в кръвта ми

Целта ми е до 10-ина години „Черно море – Тича“ да е конкурент в европейските клубни турнири, заяви новият изпълнителен директор на клуба в рубриката „На спортна вълна“

Саша Топчов е новият изпълнителен директор на баскетболния „Черно море – Тича“. Преминал е през отбора и като състезател, а целите, които си поставя като част от ръководството на клуба, са високи. Срещаме се преди старта на новия шампионат. В първия си мач за сезона „Черно море – Тича“ гостува на „Академик“ (София) на 5 октомври, а на 10 октомври е домакин на столичния „Левски“.

– Г-н Топчов, станахте изпълнителен директор на „Черно море – Тича“ в един нелек момент за клуба, защо взехте това решение?

– На първо място, защото баскетболът е в кръвта ми. Като бивш баскетболист много обичам тази игра и се опитвам да помагам по всякакъв начин. Завърших образование по спортен мениджмънт и смятам, че със знанията и контактите си мога да направя нещо хубаво за варненския баскетбол.

– Какви са целите, които си поставяте, и какви промени искате да направите в клуба?

– Поставили сме си краткосрочни и дългосрочни цели. Първата ни задача е да стабилизираме клуба и да се опитаме да създадем отбор, който да е конкурентоспособен в българското първенство. След 2-3 години се надявам тази цел да е изпълнена и да се опитаме да се борим за титлата и за участие в европейските клубни турнири.

– В Двореца на културата и спорта ли ще играе отборът домакинските си двубои през новия шампионат?

– Надяваме се, работим все още по въпроса. Почти сигурно е, че ще играем в зала „Конгресна“, но остават някои технически проблеми, които трябва да бъдат разрешени, като очертаване на терена, осигуряване на табла за 24 секунди и т.н. Мисля, че тези спънки ще са отстранени до първия ни мач и ще можем да домакинстваме там.

– В зала „Конгресна“ ще могат и повече фенове да дойдат да подкрепят отбора…

– Това е целта преди всичко. Идеята е с приходите от билети да се попълва част от бюджета. Надявам се, че всички фенове разбират, че закупувайки си билет, те помагат на отбора – да става още по-силен и по-конкурентен. Навсякъде по света е така и продажбата на билети е едно от големите пера в бюджета на всеки един клуб.

– Клубът е известен с детско-юношеската си школа, ще продължите ли и през новия сезон да разчитате на млади играчи?

– Да, ние много разчитаме на децата от нашата школа. Вече 6-7 години подред школата на „Черно море – Тича“ е номер едно в страната, доста талантливи състезатели излизат от нея. Над 60-70% от децата, които играят за националните отбори на България в различните възрастови групи, са от школата на „Черно море – Тича“. Ние разчитаме на децата от школата и те неизменно ще са в основата на мъжкия отбор.

– Вие също сте играл баскетбол, синовете Ви също обичат този спорт, какво развива според Вас той в подрастващите?

– Баскетболът е чудесна игра. Той създава доста приятелства между децата, тъй като е колективен спорт. Развива различни умения, подобрява координацията, повлиява добре както на психиката, така и на физическото им състояние. Поради тази причина много баскетболисти, след като приключат активната си спортна кариера, стават добри бизнесмени, тъй като имат опит да работят в екип.

– Казахте, че баскетболът дава много приятелства. Вие пазите ли такива приятелства от времето на активната си спортна кариера?

– Да. Скоро Варна ще разбере колко добри контакти имам с баскетболисти от различни страни. Плановете ми са да доведа тук водещи отбори за приятелски турнири. 99% от поканените се отзоваха и през следващата година със сигурност ще имаме един силен турнир тук през лятото. Ще направя всичко за популяризирането на баскетбола във Варна, а моята лична цел е да напълним зала „Конгресна“ на Двореца на културата и спорта и да играем евротурнири с „Черно море – Тича“. Искам да върна баскетбола във Варна на мястото, което му се полага.

– Баскетболът е спорт с традиции във Варна, но нека да кажем на родителите на каква възраст е добре да се започне детето им да тренира?

– Колкото по-рано започнат децата да тренират какъвто и да е спорт, толкова по-добре. Изобщо не се колебайте да запишете на баскетбол деца на 5, 6 или 7 години, защото той развива двигателната активност, координацията, физическата подготовка.

– Има ли базови качества и умения, които трябва да притежават, за да започнат?

– Не. Просто трябва да имат желание да играят баскетбол. С напредване на възрастта и времето, в което тренират в школата, те биват отсявани, тъй като се вижда кой има качества да се развива в този спорт. Но както казах и по-рано, най-важното е всички деца да спортуват. Те сменят спортовете, които харесват през годините, а когато опитат няколко от тях, най-лесно ще могат да преценят кой е най-подходящ за тях.

– Има ли интерес сред подрастващите във Варна към този спорт?

– Има, но на мен ми се иска още повече… Целта ми е да обвържа с мъжкия отбор на „Черно море – Тича“ всички детски школи в града. Така след определена възраст, ако се развиват добре, ще имат логично продължение на кариерата си в спорта. Най-важното е всички заедно да направим силен представителен баскетболен отбор на Варна с деца от местните школи.

– Вие самият кога започнахте и защо избрахте точно този спорт?

– Преди да започна да тренирам баскетбол, аз играех хандбал. Бях вратар. Играех и в детския национален отбор на Сърбия. Имах голяма перспектива да се развия в този спорт, но едно лято треньорът на баскетболния тим ме забеляза на едно училищно първенство, покани ме да опитам и на мен ми хареса. Така от 15-годишна възраст започнах да тренирам баскетбол.

– С какво Ви привлече баскетболът?

– С динамиката си и скоростта на вземане на решения – това трябва да става за части от секундата по време на мач. Не случайно се казва, че баскетболът е спорт за умни хора. Той дава комплексно развитие. Много трябва да се мисли по време на всеки един мач, а ситуацията на игрището се променя светкавично.

– Кои са най-ценните съвети, които получихте от треньорите, с които сте работил?

– Когато станах професионален играч, моят треньор ми каза: „Саша, всички пари, които заработиш като баскетболист, трябва да ги върнеш в баскетбола, за да се продължи развитието на спорта“…

– Преминал сте през „Черно море – Тича“ и като състезател, какво си спомняте от предишния си престой в клуба?

– Имам много хубави спомени тук… Бяхме много силен отбор, играехме само финали, тимът беше съставен изцяло от баскетболисти от школата на клуба, а аз бях единственият чужденец. С изявите си пълнехме зала „Конгресна“ на Двореца на културата и спорта, хората ни се радваха, а това е най-важното. Тогавашното ръководство на клуба също имаше голяма заслуга за успехите, които постигахме.

– Това ли смятате, че е правилната линия за развитие на отбора – да разчита предимно на собствени кадри и на минимален брой чужденци, но качествени?

– Точно така… Това е и моята цел. Да изградим качествени баскетболисти от школата, които да влязат в представителния тим, а след това да продължат кариерата си в чужбина на високо ниво и ние да се гордеем с изявите им. Тогава ще се повиши и нивото на националния отбор.

– Кой от успехите, който сте постигнал в кариерата си, Ви е най-скъп?

– Много успехи имам през моята кариера, почти с всеки отбор, в който съм играл, сме печелили купи и медали. И до днес си спомням, че бях обявен за най-полезен състезател на европейско първенство за кадети във Франция. Тогава осъзнах, че със сигурност ще стана професионален баскетболист. Бях на 17 години.

– Какво Ви даде и какво Ви отне решението да се посветите на баскетбола?

– Отне ми много ценни мигове с моето семейство, с родителите ми. Професионалната спортна кариера е сурова – тренировки, пътувания от град на град, мачове, чести отсъствия от къщи… От друга страна обаче баскетболът ми даде много приятелства, а най-хубавото е, че благодарение на него се запознах с моята съпруга тук, във Варна, имаме две прекрасни деца, които също тренират баскетбол и един ден вероятно ще тръгнат също по този път, който и аз изминах.

Може ли да се каже, че баскетболът Ви направи и варненец?

– Много обичам Варна, това е моят град. Аз имам двойно поданство, както сръбско, така и българско, и чувствам България също като своя родина.

– Трудните моменти, с които се сблъскахте покрай спорта?

– Като играч най-трудните моменти са контузиите, тъй като не можеш да правиш това, което обичаш, и да помогнеш на своя отбор да постигне целта си. Сега като мениджър трудните моменти, с които се сблъсквам, са от организационно и финансово естество. Почти непрекъснатите финансови проблеми са неизбежни за нашата част на Балканите. Въпреки трудностите обаче, аз обичам това, което правя, и мисля за баскетбол почти непрекъснато, както се казва по 24 часа 7 дни в седмицата, за мен това е удоволствие.

Бил сте състезател, треньор, а сега сте изпълнителен директор на един от клубовете с традиции в българския баскетбол. Коя от тези роли е най-трудна и отговорна?

– Те са взаимно свързани. И всяка една от тях е важна и трудна сама по себе си, само отговорностите се сменят.

– Това че Вие самият сте играл баскетбол, и то в „Черно море – Тича“, помага ли на състезателите да Ви приемат като част от отбора?

– Разбира се, винаги помага, независимо дали след прекратяването на спортната си кариера един баскетболист ще се заеме с треньорска или с организационна дейност в клуба. Това, че някога съм бил на мястото на играчите, е много важно, защото знам във всеки момент какво си мислят и какво изпитват, кога трябва да ги подкрепя и кога да бъда по-строг.

– За какво мечтаете оттук нататък?

– Моите мечти са много амбициозни… Аз винаги си поставям най-високите цели. Искам един ден да видя отново „Черно море – Тича“ да играе пред препълнени трибуни в зала „Конгресна“ и да е конкурент в най-елитните европейски клубни турнири. За това ще работим през следващите 10 години… Надявам се да заразя цялата спортна общественост във Варна с енергията, която имам в момента. Всички да се обединим около тази идея – да направим силен „Черно море – Тича“, който да прославя името на Варна, тъй като баскетболът е сред спортовете с най-добри традиции в града, донесъл много отличия и привлякъл много фенове през годините, надявам се това да се случи и за в бъдеще. Искам да поканя всички, които обичат „Черно море – Тича“, да дойдат още на първия ни мач от новия сезон, да напълним залата и да подкрепим отбора, за да може да върви напред. Преди първия ни домакински двубой се надявам да сме стартирали проекта с нашия фен шоп, където ще се предлага всичко необходимо на „зелената“ агитка. Заработи и сайтът на клуба – www.chernomoreticha.com, където можете да се информирате за всички новости.

ПОЛИНА ПЕТРОВА
 

Още на тема баскетбол в рубриката „На спортна вълна“:

Юлияна Вълчева и Янина Тодорова: Силният отборен дух ни изведе до европейската титла

Божидар Аврамов: Варна винаги е била баскетболната школа на България

Деян и Калоян Иванови: Инвестициите в спорта се възвръщат в здравеопазването и образованието
 

Галин Стоянов – Патрик: Влюбих се в баскетбола като дете, така е и до днес
 

Асен Великов: Най-много дължа на треньорите от Варна!

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!