Facebook

Стана ясно кога ще отплава тръстиковият кораб, построен край Варна

абора

Международната морска експедиция „АБОРА IV” ще отплава на 16.08.2019 г. (петък) от 16.00 ч. от кея на яхт-клуб “Кап. Георги Георгиев Порт Варна”.

Представител на България в състава на експедицията ще е археологът от музея Теодор Роков. Той ще плава в участъка от Варна до о-в Лемнос, съобщават от Регионалния исторически музей във Варна, които са партньор в реализацията на проекта.

14-метровата сламена лодка бе построена на брега на Белославското езеро, като бе спусната на вода на 1 август. Основни конструктори са двама боливийски индианци от племето Аймара, което обитава езерото Титикака. От тази част на света бе доставена и тръстиката, от която се изработва лодката.Тя е абсолютна реплика на папирусовата лодка на Тур Хейердал. Организатор на международната експедиция е германецът д-р Доминик Гьорлитц.

По време на пътуването от Варна през Истанбул, Чанак кале (Троя) и Егейските острови до остров Крит експедицията с тръстиковата лодка ще измине около 3000 км. Основната цел е да бъде проследен морския маршрут, по който са били осъществявани търговските контакти между древните цивилизации от бреговете на Черно море и Източното Средиземноморие през праисторическата епоха.

На сайта на експедицията www.abora.eu е инсталирана система за проследяване, където „на живо“ може да се наблюдава пътуване през Черно море.

Източник: Varnautre.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!