BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

С изложба и конференция Музеят на Възраждането отбеляза 60-годишнина

С изложба и конференция Музеят на Възраждането отбеляза 60-годишнина

Първата му сграда е построена през 1861 – 1862 г. със средства, събрани от родолюбиви български търговци и занаятчии

Гостуващата изложба „Гутенберг и славянският свят“ на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ –  СУ „Климент Охридски“, беше официално открита в Музея на Възраждането във Варна. Поводът е 60-годишнината от създаването на музея.

 

„Нашата изложба е едно допълнение към Музея на Възраждането, защото тя прави опит да представи една панорама на книгопечатането сред всички славянски народи, които са били в границите на Османската империя през  ХV и ХVІ век. Идеята е да покаже как си проправя път с модерното печатно слово и как се действа за развитието на определени социо-културни процеси, които довеждат в крайна сметка и до промяна на картата на България“, каза за тв „Черно море“ проф. дфн Вася Велинова – директор на Центъра за славяно-византийски проучвания.

Кулминацията на юбилея беше на 4 октомври, когато в зала „Одесос“ на Археологическия музей бе открита националната конференция „Музеят в историята и историята в музея“.

Във форума участваха учени от СУ „Климент Охридски“, Икономически университет – Варна, Университета по библиотекознание и информационни технологии, Н. П. Антонио Таркуиньо, почетен консул на Италия за Варна, Русе и Бургас, както и музейни дейци от цялата страна.

Музеят на Възраждането е открит на 4 октомври 1959 г. в старинната сграда на Първото българско училище на ул. „27 юли” №9. Инициативата за създаването му е на тогавашния пръв уредник в отдел „Българските земи ХV- ХIХ в.“ проф. Велко Тонев. Сградата на музея е построена през 1861 -1862 г. със средства, събрани от родолюбивите български търговци и занаятчии. От юни 2006 г. музеят вече се помещава на ул. „Л. Заменхоф” 21, в специално ремонтирана сграда във възрожденски стил. Разполага с богат и разнообразен фонд, в който се съхраняват редки и ценни ръкописи, първи издания на важни за българската възрожденска история книги, сред които Рибният буквар, Стематографията на Хр. Жефарович и много други. В колекцията на музея са и картини на известни български художници, икони, църковна утвар. Сред атрактивните предмети са лични вещи на български опълченци и възрожденци, а револверната сабя на Х. Димитър е един от експонатите, който най-често участва в изложби извън музея. От 2017 г. музеят се сдоби с още един безценен предмет – едно от бойните знамена на Гарибалди, под което се сражават и много българи. Музеят е автор и на много изложби.

Емил Дамянов

Мариана Стойкова

Снимки Пламен Гутинов

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!