BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Тонове мъртва риба край Варненското езеро /ВИДЕО/

Тонове мъртва риба е изхвърлило по бреговете си Варненското езеро.

Според източници на “Дневник” рибата най-вероятно е задушена от фитопланктон, чието бурно цъфтене започна преждевременно с първите топли дни на май. То бе предизвикано от тежкото замърсяване на езерото с фекални води.

Още в края на август м.г. скъсан канализационен тръбопровод започна да излива в езерото близо 8.3 хил. куб.м фекални води от два района с население, надхвърлящо 27 хил. души. На местната администрация, която е собственик на тръбата обаче, й отне повече от осем месеца, за да реши да започне ремонт на тръбата. Срокът за приключване на ремонта, започнал преди дни, е три месеца, което означава, че замърсяването ще продължи и по време на целия летен сезон.

Междувременно в края на миналата седмица бяха публикувани сателитни снимки, които илюстрираха факта, че насищането на водата с вредни отпадъци е станало причина за фаталния цъфтеж на фитопланктона. Кадрите документираха и факта, че замърсяването е излязло извън рамките на езерото, “заляло” е близкия плаж на варненския район “Аспарухово” и кв. “Галата” и е достигнало почти до устието на р. Камчия, носено на юг от морските течения.

В същото време в края на април кметът на Варна Иван Портних публикува своя заповед, с която включи Аспаруховския плаж сред годните за къпане на територията на общината. От август м.г. досега администрацията му не е публикувала информация за вредите от замърсяването или опасностите, които крие консумацията на морски продукти от соленоводното езеро.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!