BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Точно по време на пандемия Нютон прави най-великите си открития

Исак Нютон е бил в началото на 20-те си години, когато Голямата чума е ударила Лондон. Той все още не е бил „сър“, тоест е нямал толкова голяма официална перука. Той е бил просто още един студент в колежа “Trinity” в Кеймбридж

Биха минали още 200 години, преди учените да открият бактерията, която причинява чума, но дори и без да знаят точно защо, хората все още практикуват някои от същите неща, които правим, за да избегнем болести.

През 1665 г. това е версия на „социалното дистанциране“ – инструмент за обществено здраве, който се завърна с нови сили тази седмица, тъй като правителства, училища и много фирми, включително The Washington Post, изпращат хората си у дома, за да се опитат да забавят разпространението на новия коронавирус.

Кеймбридж изпратите студентите си у дома, за да продължат обучението си. За Нютон това е означавало имението Вулсторп, фамилното имение на около 60 мили северозападно от Кеймбридж.

Без неговите професори да го ръководят, Нютон очевидно е процъфтявал. Годината, която той прекарал под карантина, по-късно е наречена неговия anus mirabilis, „година на чудесата“.

Първо, той продължил да работи по математическите проблеми, които вече е бил започнал в Кеймбридж; документите, които е написал на това, станаха ранни изчисления.

По-нататък той придобива няколко призми и експериментира с тях в спалнята си, дори стига дотам, че пробива дупка в капаците си, за да може да проникне само лъч светлина. От това произтичат неговите теории за оптиката.

А точно пред прозореца му в Вулсторп е имало ябълково дърво. Онова ябълково дърво.

„… Докато той размишляваше в градината, му хрумна мисълта, че същата сила на гравитацията (която накара ябълка да падне от дървото на земята) не е ограничена до определено разстояние от земята, а трябва да се простира много по-далеч, отколкото обикновено е мислил. “Защо да не е толкова далеч, колкото Луната?”, Каза той на себе си .. “

В Лондон една четвърт от населението умира от чума от 1665 до 1666 г. Това е едно от последните големи огнища през 400-те години, когато Черната смърт опустошава Европа.

Нютон се завръща в Кеймбридж през 1667 г. с нови теории в ръка. В рамките на шест месеца той вече е доцент; две години по-късно, професор.

Така че, ако работите или учите вкъщи през следващите няколко седмици, си припомняйте примера на Нютон. Имайки време да размишлява и да експериментира в неструктуриран комфорт, се оказва, че точно това променя живота му – и никой не си спомня дали го е направил по пижамата си преди обяд.

Затова използвайте времето си в момента за неща, които в забързаното ежедневие оставяте някъде в прашния скрин на съзнанието си и кой знае, може да се окажете Нютон на нашето време.

Източник :Washington Post

По превода работи: Ивайла Андонова

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!