BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Убийство и захвърлено тяло в язовир оставиха мъж зад решетките до живот

Апелативният съд във Варна увеличи наказанието на подсъдим за грабеж, придружен с убийство, на доживотен затвор. Това се случи след протест от страна на Разградската окръжна прокуратура. 

В.Ф. от гр. Завет първоначално получил 20-годишна просъда, произнесена от Окръжния съд. С решението на Апелативния съд е потвърдена частта за присъдените обезщетения на близките на жертвата в размер на 200 000 лева ведно с лихвите, както и разноските по делото.

Извършителят и убитият мъж на 75 години, били съседи в гр. Завет. В.Ф. периодично помагал срещу заплащане на семейството на жертвата, както и на други семейства в града, с цепенето и събирането на дърва. Случвало се младият мъж да посика и да получи заем от по-възрастното семейство. 

На 25 декември 2014 година, около 23:00 часа, след гостуване при свои близки, В.Ф. се прибирал към дома си. Пътят му минавал през дома на жертвата. Тъй като финансовото му положение не било добро, а по-рано през месеца му се родило трето дете, той решил да открадне пари от възрастните си съседи, за които знаел, че са заможни. Влязъл в къщата и започнал да търси, но вдигнал много шум и събудил стопанина й. 75-годишният мъж се развикал, а подсъдимият уплашен, че мъжът го е разпознал, се нахвърлил върху него да го души, като притискал и гръдния му кош. Жертвата изпаднал в безсъзнание, а след това починал. В.Ф. продължил да търси пари, като успял да открие 220 лв., задигнал и мобилния телефон на мъжа.

След престъплението, разбирайки, че е причинил смъртта на 75-годишния си съсед, подсъдимият опитал да прикрие извършеното. После решил да укрие тялото и да го хвърли в близкия язовир. За целта го изнесъл от къщата, носил го до дома си, където го натоварил на каруца и с нея го закарал до язовира. Там хвърлил тялото на възрастния мъж във водата, като предварително завързал камъни за него.

В следващите дни В.Ф. изхарчил ограбените пари, унищожил мобилния телефон и през месец февруари 2015 година заминал за Германия, където периодично пребивавал и работел. 

В хода на разследването за смъртта на 75-годишния мъж от гр. Завет, била установена съпричастността на подсъдимия към престъплението. През март 2015 година Разградският окръжен съд издал ЕЗА на 35-годишният мъж, въз основа на която той бил задържан в Германия и предаден на българските власти през октомври същата година.

В съдебно заседание прокурорът от Апелативна прокуратура – Варна изцяло поддържа протеста на Окръжната прокуратура в Разград.

Решението на Варненския апелативен съд подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!