BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ученици и учители се включват в състезание за празника на Фуко във Варна

СПОДЕЛИ

Празник на Фуко ще се проведе днес в Народната астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ във Варна. Инициативата е по повод 200 годишнината от  рождението на френския физик Жан Леон Бернар Фуко. Организатори на събитието са дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна и Регионалното управление по образование, съвместно с Обсерваторията.  

В празника ще участват деца и учители от МГ “Д-р Петър Берон”, IV ЕГ, III ПМГ, V ЕГ, СУ “Св.Климент Охридски” и ученици кръжочници в НАОП.  В рамките на форума отбори от около 10 души ще представят свои проекти по най-важните разработки на Фуко –  “Приложения на жироскопите”, “Махалото на Фуко по света и у нас”, “Приложение на токовете на Фуко и мерки за предотвратяване на вредните последствия” и други.  Ще се водят дебати на тема” Геоцентрична срещу хелиоцентрична система”. Предвиден е и експеримент за измерване дължината на нишката на махалото на Фуко.

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!