BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Варненският зоопарк отбеляза Световния ден на пеликана

Варненският зоопарк отбеляза Световния ден на пеликана

В сезона на миграциите зачестява нуждата от помощ на пострадали птици

Световният ден на пеликана бе отбелязан и във Варна. На 2 октомври редица инициативи по цял свят целят да обърнат внимание върху опазването на застрашеното пернато. В България пеликанът е изключително рядка птица и е включен в „Червената книга“ като изчезващ вид.

„Може би повечето хора знаят, че пеликанът е емблема на Варненския зоопарк и една от най-любимите птици на посетителите“, каза уредникът на зоокъта Нора Люцканова. При нас се оглеждат два вида – розов и къдроглав пеликан. Гостите ни имаха възможност да получат повече информация за живота на животното и интересни факти за човката му, размаха на крилете. Тъй като започват миграциите им, тепърва се очакват сигнали за пострадали или паднали птици, които биват донасяни и обгрижвани в зоокъта. Желаещите да видят атрактивното хранене на пеликаните във варненския зоопарк, могат да го направят всеки ден в 11:3“, допълни зоологът.

Къдроглавият пеликан е една от най-големите птици с дължина 160 – 183 cм, размах на крилата 290 – 345 cм и тегло от 7,25 – 15,0 кг. Различава се от своя събрат – розовия пеликан, по къдравите си пера по тила, от където идва и името му, сивите крака и сребристо-бялото до сиво (а не чисто бяло) оперение. През зимата възрастните къдроглави пеликани сменят цвета си от сребристо-сив на кремав или кафяво-сивкав. Недостигналите зрялост птици са сиви и не разполагат с розово петно на главата като при младите бели пеликани. Костите на огромния клюн и на целия скелет имат множество кухинки, пълни с въздух, което ги прави леки, без да намалява здравината им. Къдроглавият пеликан е защитен вид от 1962 г. Той е включен в Червената книга на застрашените видове от 1985 г. Той е един от видовете, за които се прилага Споразумението за опазване на афро-евразийските мигриращи водолюбиви птици (AEWA). Предприети са усилия за опазване на вида, особено в Европа. Въпреки че обикновено гнездят на земята, къдроглавите пеликани гнездят и върху платформи, поставени с цел насърчаване на размножаването им в Турция, Гърция, България и Румъния. Създадени са и плотове над водни басейни в Гърция и България, както и някои електропроводи са маркирани или демонтирани в зони в непосредствена близост до колонии на пеликани. В Азия също са предприети мерки за опазването им, но там е много по-висок процентът на бракониерство, стрелба и унищожаване на местообитанията, което прави и усилията за опазването им много по-трудни.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

Следващиото голямо предаване на капачки ще е напролет

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!