BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Науката обясни: Тайната на мързела (ВИДЕО)

Приятно е да се излежаваш и да не правиш нищо. Всички сме имали такива дни. Но защо някои хора са по-мързеливи от други? Има ли ген, който ни кара да не отлепваме от дивана?

АSAP Science обяснява:

Еволюцията е пригодила мозъците и телата ни да отвръщат положително на естествените възнаграждения – храна, секс, даже тренировки.  Да, тренировки. Удоволствието, което изпитваме, идва предимно от допаминовата система в мозъка ни, която предава тези съобщения към цялото тяло и в крайна сметка служи, за да подсигури оцеляването на вида ни.

За много хора удоволствието от упражненията може да стане толкова пристрастяващо, колкото храната и секса. Но въпреки, че всички искаме храна и секс, много хора имат проблем с желанието за физическа активност, въпреки че играе важна биологична роля.

 Учени, провеждали изследвания върху мишки, са открили интересна генетична зависимост. След като разделили мишките на две групи – такива, които избирали да бягат на колелото повече и такива, които решавали да не тичат толкова – разликата била очевидна в потомството им. След  10 поколения бягащите мишки тичали на колелото 75% по-често от другата група, а след  16 поколения те пробягвали по 7 мили на ден в сравнение с обичайните 4 мили.

Изглежда мотивацията им за физическа активност е била генетична. Всички наследяваме от родителите си гени, които играят ключова роля в развитието на мозъка ни – някои от тях могат да ни накарат да копнеем за активност. Мозъците на бягащите мишки имали по-голяма допаминова система и зони, които отговарят за мотивацията и възнаграждението. Те изпитват нужда от активност. В противен случай мозъците им реагират като на наркотично зависими, които са лишени от кокаин или никотин. Те са генетично пристрастени към бягането.

Наследяваме гени, свързани с различни черти на характера – от импулсивност до склонност към отлагане, работна етика и чист мързел. И се оказва, че мързелът за физическа дейност може да е свързан с „ген на излежаването” – или по-скоро на мутация в нормален ген, който регулира степента на активност. Този ген е отговорен за един определен тип допаминов рецептор. Без него ще предпочитате да си седите и да вършите по-малко работа от тези, които имат правилно функциониращ ген.

Истината е, че желанието да сте активни може да не зависи изцяло от вас, но има и множество външни фактори, които играят роля в това. Което значи, че не сте обречени на мързелив живот. Въпреки че промените може да са много трудни за някои, знанието е сила. Ако мислите, че сте генетично мързеливи, станете от дивана и се борете с ДНК-то си. Накрая мозъкът ви ще ви възнагради.


Видео: Youtube
Източник: Обекти.бг

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!