Facebook

125 години от рождението на Гео Милев отбелязва едноименното училище

125 години от рождението на Гео Милев отбелязва едноименното училище

С богата програма учениците от варненското школо ще уважат своя патрон

125 години от рождението на своя патрон отбелязва днес  Средно училище   „Гео Милев ”- Варна.  С  цялото си творчество и живот Гео Милев категорично заявява своите човешки и граждански позиции и заплаща за това  с живота си. Как трябва да е живял човек, който си отива едва 30 годишен, за да остави толкова дълбока и светла диря в историческата и културна памет на народа? За това ще говорят днес учениците в тържествения час на класа посветен на патрона.  По традиция денят започна  с поднасяне на венец пред бюст- паметника на поета в двора на училището. Всяка година децата носят все повече цветя, с които отрупват    паметника на Гео Милев. Цяла седмица възпитаниците на училището  се подготвят за патронния празник. Те са изработили постери, албуми и презентации за живота на поета. Учениците от първи до четвърти клас  са подредили празнично класните стаи. Най-малките  са подготвили рецитал по стихове за деца на Гео Милев и Леда Милева, а учениците от четвърти клас – изложба с илюстрации по стихове на двамата творци. Третокласниците  участват в  традиционен конкурс за най-хубаво стихотворение, посветено на поета.

Фото-изложба на тема „Символите на училище Гео Милев“ са  подредили големите учениците от клуба по интереси „Да се знае и помни“. Те са отделили специално място на спомените на първия директор Петър Петров  за това как името на поета става име на училището. В изложбата е показан  твореца    Минчо Ляпчев- бивш учител, оставил на  училището бюст- паметника на Гео Милев,   неговия портрет и първата емблема  на СУ „Гео Милев“. Във фоайето на училището е подредена  изложба от ученически творби посветени на поета.  Учениците са изработили табла със снимки и  много информация за неговия живот и творчество, илюстрации на негови творби, както и емблематичния портрет с кичур над едното око. Учениците  от VІI до ХІІ клас  за четвърти път ще отбележат  празника с посещение на театрален спектакъл. Те ще гледат „Двубой” на Иван Вазов в Драматичен театър „Стоян Бъчваров”- Варна. Патронният празник ще завърши с тържествен концерт под наслов  „Мечти претворени в творчество“. Директорът на училището Албена Павлова по традиция ще връчи  грамоти на най-изявилите се през годината ученици, които  са се класирали на призови места в състезания, турнири и фестивали.

Четете още

СУ „Гео Милев” показва историята си в снимки на възпитаници от няколко поколения

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!