Facebook

27-годишният Александър Николов извади кръста на Богоявление във Варна (СНИМКИ)

27-годишният Александър Николов извади кръста на Богоявление във Варна (СНИМКИ)

Плувецът успешно скача за трети път, пожела много здраве на всички

Снимки Пламен Гутинов

27-годишният Александър Николов извади кръста на Богоявление във Варна. Ритуалът е вид спасяване на символа на вярата и благоденствието и се извършва по традиция на Първа буна в морската столица.  

Младият мъж се занимава с плуване от 20 г. в ПСК „Черно море“ и успешно скача за светинята за трети път. Александър Николов е елитен български плувец, който участва на световното през 2017 г. като състезател на ПСК „Черно море“.

„Кръстът отива при този, който има най-голяма нужда от него, каза Александър Николов веднага след като излезе от морето с кръста. Винаги съм вярвал, че този, който има най-голяма нужда да хване кръста, той го хваща и тази година имах такова усещане, че ще успея. На първо място пожелавам здраве на всички и успешна година и да се случват само хубави работи“, допълни Александър. Той работи като IT  консултант, но от 20 години се занимава професионално с плуване. Първият път, когато се престрашил, се събрали приятели след тренировка и решил да опита. Победителят получи и плакет от кмета на Варна Иван Портних.

Най-малкия участник в надпреварата е 12-годишният Максим, който целуна кръста за здраве и късмет.  В битката за Богоявленския кръст участваха 65 плувци. И тази година, за 20 пореден път, сред тях беше Васил Тепеделенев, който навърши 80 години, но продържава да участва в ритуала.

Ели Маринова

Вижте още: 

Варна тържествено отбеляза 172 години от рождението на Христо Ботев (СНИМКИ)

С литургия в Катедралния храм започна отбелязването на Богоявление във Варна (СНИМКИ)

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!