BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Прокуратурата поиска поскъпването на водата да бъде отменено

Прокуратурата поиска поскъпването на водата да бъде отменено
Върховна административна прокуратура (ВАП) протестира поскъпването на водата, утвърдено от Комисията за енергийно и водно регулиране през декември.

След подаване на протести против увеличението на цените, влезли в сила  за Бургас, Ямбол и Враца, от ВАП оспорват и останалите решения на КЕВР за поскъпване, сред които и за Варна.

При вземане на решението от КЕВР е разкрито противоречие с материалноправни разпоредби, показва проверката на прокуратурата.

Единствените време и място, когато и където заинтересованите лица могат да представят засягането си, са пред КЕВР. Обществено обсъждане в административното производство обаче не е организирано.

В ползваното от енергийния регулатор изследване „Статистика на доходите и условията на живот“ данните за доходите са по-високи с около 50% спрямо доходите от изследването „Наблюдение на домакинските бюджети“.

Това процедиране, чисто аритметически обуславя по-висок размер на социалната поносимост, респективно осигурява облекчено и безпроблемно завишаване на визираните цени, включителби и за в бъдеще.

И така конкретно за региони Силистра, Монтана, Шумен, Сливен, Кърджали, Враца и Бургас образуваните цени надхвърлят прага на социалната поносимост или са близо до него.

Показателна е нагласата на административния орган непременно да увеличава цените на ВиК услугите, отчитат още от ВАП.

С описаните аргументи Върховна административна прокуратура настоява пред Административен съд – София град поскъпването на водата, утвърдено на 15 декември м. г. да бъде отменено. / dariknews.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!