BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Акад. Богдан Петрунов прогнозира четвърта вълна на COIVD-19 в България

По думите на изтъкнатия български учен академик  Богдан Петрунов, до края на годината у нас трудно може да се говори за колективен имунитет.

Той посочи, че е възможна и четвърта вълна на COVID-19 заради голямата изменчивост на вируса. Той допуска, че ще има постоянно разработване на нови ваксини по подобие на грипните. Петрунов напомни, че вече има южноафрикански, берлински, румънски и други варианти на коронавируса. Според него някои от вариантите ще изчезнат, но други може да се окажат по-сериозни, предаде NOVA.

Проф. Петрунов обърна внимание на информацията от здравните власти, че е възможно да има и нов вариант, засечен при две жени от Северна България. Резултатите още се проучват.

„Нас трябва да ни тревожи изменчивостта на вируса. Той муъира постоянно. Някои от вариантите могат да продължат да съществуват по-дълго и да са сериозен проблем“, отбеляза академикът.

Алергологът каза, че някои от компаниите вече разработват трета доза на ваксината, която да се поставя през ноември, например. Той обясни, че не препоръчва смесването на иРНК ваксина с векторна, защото няма категорични данни за безопасността. По думите на акад. Петрунов хората, сложили първа игла на АстраЗенека, спокойно могат да си сложат и втора.

Специалистът смята, че неправилно се тълкува становището на ЕМА относно появата на тромби. „В текста от ЕМА става въпрос за вероятна реакция, която не е доказана“, отбеляза той.

Според него образуването на тромби са рядкост. Тромбемболия обаче се среща често при заболяване с коронавирус.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!