BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Варна изостава в заплащането и в IT сектора, в сравнение със столицата

Варна изостава в заплащането и в IT сектора, в сравнение със столицата

Специалист: Конкуренцията ще помогне до месеци възнагражденията в в тази област да се изравнят

Варна, както и останалите градове от провинцията, сравнени със София изостават по заплащане, дори в IT сектора. Това изказаха като наблюдение студенти, както и токущо завършили специалисти в тази област, които посетиха кариерния форум „Дни на кариерата“ в секторите ИТ, Комуникации и Аутсорсинг, който се провежда в морския град.

„Аз все още нямам дълбочина на преките наблюдения, но всичките ми приятели работят в тази област и споделят, че в секторите ИТ и Комуникации в нашия град заплащането е доста по-ниско от това, в София, каза студентът от ТУ Варна Николай Николов. Не знам причината. Освен това, един IT специалист у нас получава в пъти по-ниска заплата, отколкото в чужбина. Хубавото е, че тази професия може да се работи дистанционно – докато си седиш у дома, можеш да работиш за международна компания навън. Което и правят мнозина“, допълни бъдещият специалист в сектора.

„Форумът е едно добро място да се стартира кариера в секторите ИТ, Комуникации и Аутсорсинг“, отбеляза Йорданка Такева, която е сред фирмите спонсори на събитието. По нейни наблюдения младите хора се срещат, запознават се с техни колеги и вече не може да се говори за недостиг на IT специалисти. „Много от големите световни компании отварят офиси във Варна и набират сред младите ни специалисти своите екипи“, каза още Такева.

„Един на всеки шест младежи, потърсили работа на нашите форуми си тръгва с предложение за работа, каза Велина Андонова, която е представител на фирмата организатор. По 500-600 души минават на всяко издание в търсене на свое поприще. Събитието събра на едно място студенти и млади специалисти с представители на 25  водещи български и международни компании, които търсят служители, с умения в областта на информационните технологии, телекомуникациите, комуникациите и Business Process Outsourcing (BPO)“. По нейни думи, до няколко месеца заплащането в IT сектора във Варна и София ще се изравни, тъй като все повече компании идват в морския град и конкуренцията ще свърши това.

Събитието се провежда за 10-ти път, но във Варна е за трета поредна година. Изложението се провежда в четири икономически центъра в България и среща студенти с водещи работодатели. За младите хора тези срещи са най-лесният и достъпен начин да се срещнат с бизнеса и да направят своите първи стъпки в кариерата си. Посещението на форума е удобен и приятен начин младите хора да се запознаят с пазара на труда, предложенията на него и изискванията на фирмите. Така те ще са в състояние да вземат най-правилното и най-вече информирано решение за своето бъдеще. Партньори на събитието са Министерството на образованието и науката, Министерството на икономиката и др.

Ели Маринова

Снимки авторът

Автобус без шофьор ще обслужва междуселищните линии около Варна

Само 5% от фирмите инвестират в обучението на персонал

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!