BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Виновен ли е Интернетът за недоспиването и появата на психични проблеми?

Подрастващите все повече прекарват свободното си време, а и не само, разглеждайки социалните мрежи. В един момент обаче това се оказва един лош порок. Стоенето до късно в Интернет може да доведе до недоспиване и психични проблеми при младите хора

Младите хора, които се лишават от сън, за да стоят до късно в интернет, са по-застрашени от психични заболявания в по-напреднала възраст, твърдят учени.

Липсата на достатъчно сън може да обясни и нарастването на психичните проблеми сред подрастващите в последните десетилетия, предадоха от Здравето.бг.

Редовното стоене до късно за сърфиране в социалните мрежи и общуване в интернет пространството може да бъде една от причините младите да спят по-малко.

Проучване, обхванало около 20 000 младежи на възраст между 17 и 24 години, показва, че тези, които спят по-малко от пет часа в денонощието, са три пъти по-застрашени от психологическо разстройство през следващата година.

Всеки изгубен час от съня е свързан с 14 на 100 повишен риск от стрес, показват резултатите, публикувани в Sleep.

Нарушаването на съня и по-специално безсънието е предшественик за по-късното развитие на депресия и тревожност.

Специалист по психиатрия твърди, че голям брой от пациентите му, които прекарват време в интернет, социалните мрежи или играят на електронни през нощта, но им се налага да стават рано, се чувстват твърде изморени и недоспали на следващия ден.

Проблемите на такива млади хора започват от тревожност и безсъние и стигат до биполярно разстройство или тежка депресия.

Времето, което хората прекарват онлайн, особено младите, се увеличава през последните години.

Според последни данни, средно потребителите на интернет във Великобритания прекарват повече от шест часа всеки месец в сайтове като Facebook.

Пациентите с подобни проблеми се лекуват със сутрешна терапия и хормони (мелатонин), които да им помогнат да заспят по-рано.

По публикацията работи: Силвана Димитрова

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!