BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Европейската комисия предлага промени в ограниченията за пътуване. Ето какви са те

ЕК предложи да бъдат направени промени в ограниченията за пътуване по несъществени поводи. Предложението ще бъде обсъдено от Съвета на ЕС през следващите дни

Днес Европейската комисия предлага на държавите – членки да облекчат настоящите ограничения за несъществени пътувания в ЕС, за да вземат предвид напредъка на кампаниите за ваксиниране и развитието на епидемиологичната ситуация в световен мащаб, пише на сайта на институцията.

Комисията предлага да се разреши влизане в ЕС по несъществени причини не само за всички лица, идващи от страни с добра епидемиологична ситуация, но и за всички хора, които са получили последната препоръчителна доза от разрешена от ЕС ваксина. Това може да се разшири и за ваксините, завършили процеса на списъка на спешната употреба на СЗО.

В допълнение, Комисията предлага да се повиши, в съответствие с развитието на епидемиологичната ситуация в ЕС, прагът, свързан с броя на новите случаи на COVID-19, използвани за определяне на списък на държавите, от които трябва да бъдат разрешени всички пътувания.

В същото време появата на нови мутации на коронавируса изисква непрекъсната бдителност. Следователно, като противовес, Комисията предлага нов механизъм за „аварийно спиране“, който да бъде координиран на ниво ЕС и който би ограничил риска от влизане на такива варианти в ЕС. Това ще позволи на държавите-членки да действат бързо и временно да ограничат до строг минимум всички пътувания от засегнатите страни за времето, необходимо за въвеждане на подходящи санитарни мерки.

Пътуващите по съществени причини, включително здравните, трансграничните, сезонните работници, служителите в превозите и моряците, транзитните пътници, пътуващите по неотложни семейни причини, следва да запазят правото да влизат в ЕС, независимо дали са ваксинирани, или от коя държава идват. Същото се отнася за гражданите на ЕС и дългосрочно пребиваващите, както и за членовете на техните семейства. За такива пътувания следва да се запазят изискванията за изследване и карантина, отбелязва комисията.

Когато епидемичната обстановка в държава извън ЕС се влоши бързо и, ако бъде открит опасен щам, държава от ЕС може спешно и временно да спре всички входящи пътувания на граждани от държави извън ЕС, пребиваващи в такава страна. Единствените изключения биха били здравните работници, служители в превозите, дипломати, транзитни пътници, пътуващи по неотложни семейни причини, моряци и хора, нуждаещи се от международна закрила или по други хуманитарни причини. Такива пътуващи трябва да бъдат подложени на строги изследвания и карантина, дори ако са били ваксинирани, се посочва в предложението.

Съветът на ЕС трябва да преразгледа списъка с чуждите държави, освободени от ограниченията за пътуване, в светлината на новите промени. Списъкът ще бъде преразглеждан на всеки две седмици.

Превод: Редакция “Нова Варна”, Ралица Димитрова

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!