BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRomanian
Facebook

Експерт: Някои зеленчуци са по-полезни сготвени. Ето кои

Пример за такива зеленчуци са морковите, тъй като “витамин А се усвоява по-добре от сготвените моркови, отколкото от суровите”. Друг пример са доматите и червените чушки. При тях топлинната обработка активира антиоксидантите, намиращи се в тях

Маргарита Королева, професор от Руската федерална медико-биологична агенция, доктор на медицинските науки, доктор по физикална медицина и диетолог, разказва в интервю за радио Sputnik какви зеленчуци трябва да се варят, за да бъдат най-полезни за организма, пише БГНЕС.

Много зеленчуци не губят ценните си свойства за организма, когато са сготвени – напротив, те стават още по-полезни, казва тя. Това се дължи на факта, че някои от мастноразтворимите витамини в тях се усвояват по-добре след излагане на високи температури, обяснява Королева. Тя даде пример с морковите.

“Витамин А се усвоява по-добре от сготвените моркови, отколкото от суровите”, уверено каза диетологът.

Топлинната обработка активира и антиоксиданта ликопен, който се съдържа в доматите и червените чушки, продължава тя.

“Топлинната обработка активира ликопена в доматите и червените чушки и подобрява усвояването му. Ликопенът е отличен антиоксидант. Той е важен за здравето на тъканите, за поддържане на добро кръвно налягане и за мъжкото здраве”, допълва Королева.

На хората със стомашно-чревни заболявания не се препоръчва да ядат ряпа и репички поради съдържащите се в тези кореноплодни зеленчуци груби диетични фибри. Но след термична обработка растителните влакна са по-лесно смилаеми, казва диетологът.

“В полуразградено състояние фибрите се усвояват по-лесно от ензимите и се абсорбират от организма”, уточнява Королева.

Сред зеленчуците има такива, които в сурово състояние могат да съдържат токсични вещества, предупреждава тя. Това се отнася по-специално за цвеклото и броколите.

“Цвеклото в суров вид съдържа токсични компоненти, макар и в малки концентрации. Натрупаният сулфорафан (вещество с антиканцерогенни и бактерицидни свойства – бел. ред.) в броколите понякога може да има токсични ефекти върху организма”, казва Королева.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!