BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ентусиасти превръщат изоставен край Дунав самолет в атракция

Изоставен край река Дунав самолет “Ту 134” ще бъде превърнат в атракция за малки и големи. Идеята е на ентусиасти от Силистра. 

В края на 80-те години от Гражданската авиация подарили самолета на местната власт. В началото той бил учебна база за децата, но парите за поддръжката му свършили и интересът към него изчезнал. До днес, когато местни жители, с помощта на немска организация, отварят вратите на машината, за да я преобразят.

“Идеята е летателната машина да бъде използвана за провеждането на различен тип събития – мултифункционална зала. Презентации в нетрадиционна обстановка, открити уроци”, разказа пред БНТ Димитър Караджов.

В реновирането на самолета ще помагат експерти от Авиомузея в Бургас, като целта е да се запази неподправеният дух на епохата на социализма.

“Предстои реновиране в няколко стъпки – изграждане на електрическа инсталация, освежаване на самия летателен апарат, монтиране на мебели. Идеята е да оставим част от седалките, които са автентични”, допълва Димитър Караджов.

А пилотската кабина ще изглежда така, както и при последния полет.

“Смелата ни амбиция е да я реновираме изцяло, като за целта ще използваме 3D технологии за различните копчета, с цел да се възпроизведат”, каза още Димитър Караджов.

Страстта на организаторите се оказва заразителна и за младежите.

“Ще бъде много вълнуващо да се потопиш в обстановката, все едно си в самолет и летиш над облаците”, споделя Габриела Ангелова.

А очакванията са, че един от последните запазени у нас самолети “Ту-134” ще е готов да приема пасажери в края на месец май.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!