Facebook

Забраниха достъпа до 14 апартамента във взривения блок във Варна

Достъпът до 14 апартамента в жилищния блок в квартал “Владислав Варненчик”, където на 13 януари избухна взрив, е ограничен, съобщиха от община Варна. Същото се отнася и до прилежащата територия на част от фасадата на сградата.

Експертната комисия, сформирана от местната администрация след приключване на процесуално-следствените действия по случая, е установила, че с най-големи поражения са три жилища на четвъртия етаж, където избухна мощната експлозия, последвала от голям пожар. При инцидента загинаха двама души, а 18 пострадаха.

Трите апартамента са изцяло компрометирани, с липсващи неносещи стени (външни и вътрешни), без дограми и входни врати. Помещенията са силно обгорели. Междуетажните конструкции, изпълнени 1998 г. – 2006 г., също са силно засегнати.Жилищата, разположени под най-засегнатите, са с пукнатини. Тези над тях са с разтопени елинсталации. В тях също има пукнатини по стените и по междуетажните конструкции. Констатирано е още, че има счупени стъкла и отлепена топлоизолация и в съседните на пострадалия вход.

В протокола й е посочено, че влага и пукнатини има и в жилищата на долния етаж, а на горния те са обгорени, с разтопени инсталации и напълно деформирани проводи. От взрива са пострадали и съседните входове, където има счупени стъкла и отлепена топлоизолация. Забраната за достъп до 14-те апартамента се налага, за да се опази живота и здравето на хората, съобщиха от община Варна.

По препоръка на комисията предстои конструктивно обследване на сградата. Още преди него стана ясно, че носещата й плоча е направена от много як бетон и е здрава, но има риск за некачествено пристроени тераси в засегнатия вход. На доброволни начала с обследването се е заела местна фирма.

Още няколко компании помагат за монтажа на дограми и входни врати, за да могат собствениците на жилищата с по-малко щети да се върнат у дома. 

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!