BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Заради изчезнал плаж и море, превръщащо се в блато: Созопол и Черноморец искат помощ от държавата

Пристанището в Черноморец е “изяло” един от плажовете, а местните искат съдействие от държавата, за да се направи нов проект

Община Созопол и жители на Черноморец искат помощ от държавата, за да се направи нов проект на построеното преди 6 години с европейски средства пристанище в града. След неговото изграждане единият от плажовете в Черноморец е изчезнал, а морето е на път да се превърне в блато.

Жителите искат съдействие от държавата да бъде решен проблемът с изграденото пристанище. Заради грешка в проектирането единият плаж на курорта вече го няма.

“Видя се, че в тази част на пясъка се натрупа за сметка на другия край, където бяха изкарани камъни и реално плажът не е това, което беше преди години”, обясни пред Bulgaria On Air председателят на Общински съвет в Созопол Георги Пинелов.

Преди две години местните хора излязоха на протест и поискаха специалисти да преразгледат проекта. Оттогава нищо не се е променило.

От община Созопол искат  експертна  проверка и анализ на състоянието на залива. Също така да бъдат предвидени средства за изработването на нов проект, така че проблемът да бъде решен до началото на летния сезон.

“През лятото наистина състоянието е ужасно! Трудно хора биха влезли да се къпят. Трябвало е да се направят на самата стена някакви отвори, дали тръби, дали модули, през които да минава водата, за да може да циркулира и да не се получава това заблатяване”, поясни Пинелов.

Изграждането на пристанището в Черноморец е струвало над 9 милиона лева.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!