BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Защо котките-майки хващат котенцата си зад врата

Всички обожаваме малки котенца и, ако имаме котило у дома, със сигурност помагаме много грижи и старание, за да осигурим комфорт и безопасност на майката и нейните очарователни мъничета. Това е много важно, тъй като новородените котенца не могат да оцелеят без помощта на майка си или човек. Те не могат да се движат сами, да ходят до тоалетна или да се хранят без помощ

Поради тяхната уязвимост кралицата държи своите котенца безопасно скрити в гнездо. Понякога обаче ще се наложи гнездото да се премести на друго място, предават от dogsandcats.bg.

Това може да се дължи на твърде много човешка намеса, хищник наблизо или котенцата са надрастнали сегашното гнездо.

Всички сме виждали начина, по който котките носят малките си – те ги хващат за кожата зад врата, която е много еластична. Ако някое коте е станало подвижно и любопитно, започвайки да изучава наоколо и да излиза то гнездото си, вероятно кралицата ще го хване зад врата и ще го върне в гнездото. Любопитно ли ви е как и защо котките транспортират мъничетата си?

Защо котката ми мести котенцата си?

Ако забележите, че котката ви мести котенцата си на ново място, тя вероятно има причина за поведението си. Най-добре е да не се намесвате в нейните майчински задължения, но можете да помогнете, като осигурите безопасно и удобно място за нея и нейното котило. Съществуват различни причини, поради които майката може да реши да премести котенцата си:

Тя се чувства несигурна

Осигурете на вашата котка и нейното котило безопасно място, далеч от силен шум и интензивен трафик. Дръжте нейната тоалетна, храна и вода наблизо, но не директно в пространството за „гнездене“. Ако се почувства застрашена от други домашни любимци в къщата, хора или необичайни шумове, тя може да избере да вземе котенцата си и да се премести другаде.

Не е достатъчно топло

Котенцата не могат да регулират собствената си телесна температура до около четириседмична възраст. Това означава, че майката трябва да поддържа котилото си топло. Ако стаята е твърде студена, кралицата ще премести котенцата си на по-топло място.

Надрастване на гнездото

Котенцата растат с бързи темпове, и се удвояват през първата седмица от живота. До четвъртата седмица от, те ще бъдат пет пъти по-големи от теглото си при раждане. Кралицата може да премести мъничетата си в по-голямо гнездо, тъй като котенцата надратснат това, в което са родени.

Пренебрежение от страна на майката

Неопитна или стресирана кралица може да пренебрегне грижите за котилото си, включително да ги държи на топло, да ги мие или да ги храни. В някои случаи кралицата ще отдели слабо или болно коте от котилото си и ще пренебрегне грижите за него. Ако подозирате пренебрегване от страна на майката, обадете се на вашия ветеринар, преди да се намесите в грижите на майката.

Защо котенцата „замръзват“, когато майката ги мести?

Със сигурност всички сме се чудили как мъничетата успяват да замръзнат, когато майката ги хване зад врата. Котките обикновено не позволяват да ги държим и винаги се противят срещу такива действия, така че начинът по който спират когато майката ги хване е любопитен.

Всъщност, ако котето се бори, майката може да го изпусне или нарани, което може да изложи котето на риск. Майката природа се е погрижила котето инстинктивно да прибере краката си, да „свие“ тялото си и да застане неподвижно, когато бъде взето от майката. Изследователи откриват, че носенето от майката намалява движенията на тялото, сърдечната честота и плача при бебета и мишки.

Могат ли хората да хващат котета зад врата по същия начин?

Простият отговор на този въпрос е – не, не трябва да хващате котето там, особено ако мъркащият приятел е възрастен. Докато този начин на транспортиране работи докато котето е малко, когато стане по-голямо – дори кралицата ще спре да го държи за главата и да го мести. Разбира се, ветеринарните лекари могат да хванат нежно възрастна котка по този начин, за да ѝ дадат хапче или да направят друга манипулация, но като цяло не бива да пренасяме котките по този начин. Възрастните представители тежат и всъщност могат да изпитат болка ако увиснат в ръцете ви по този начин.

По публикацията работи: Силвана Димитрова

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!