BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Картофите могат да ви помогнат да отслабнете

Картофите са в състояние както да предпазват от болести, така и да навредят. Всичко зависи от начина им на приготвяне. Те могат да са от полза при отслабване, но не само. Могат и да послужат за предпазване от рак

5 ползи от картофите представя zdrave.to.

• Картофи и онкология

Кореноплодът е богат на полифеноли – вещества, които могат да предпазят тялото от рак и имат антиоксидантни свойства.

Важно е да се отбележи, че това не се отнася за пържените картофи. Те редовно попадат в списъците на най-канцерогенните храни.

• Ползи за отслабването

Диетолози от университета в Тел Авив съветват всички, които искат да влязат във форма, да заложат на печени картофи. Факт е, че картофите са богати на калий, който, както се оказва, е много важен за отслабването. Тези, които са увеличили количеството калий в диетата с 25%, са отслабвали по-лесно и бързо.

Освен това, картофите са богати на фибри, които са от съществено значение за нормалното храносмилане.

• Полезни са за хипертониците

Наскоро учени установиха, че картофите са отличен продукт за хора с високо кръвно налягане. За регулиране на налягането най-полезни са печените и варените картофи. Именно в тази форма ефективно премахват излишния натрий от тялото.

Един картоф на ден е достатъчен за възрастен, за да получи 10% от необходимия му дневен прием на калий.

• Картофи и диабет

Не са най-добрият продукт за тези, които страдат от диабет – имат висок гликемичен индекс (ГИ). Но той зависи от метода на приготвянето им. Суровите картофи имат много нисък ГИ, но не е обичайно да се консумират в тази форма.

Пържените картофи почти напълно губят нишестето си, затова тялото ги превръща в бързи въглехидрати. След чиния с такова ястие кръвната захар рязко скача. ГИ на така приготвените картофи е почти като този на глюкозата в чист вид: тя има индекс 100, а пържените картофи – 97.
Варените и печените картофи са с по-нисък индекс – 80-85.

• Защита от инсулт

Картофите са много полезни за сърцето, ако не говорим за ястията, приготвени в тиган с много олио. Картофите съдържат много антиоксиданти, които предпазват сърдечносъдовата система от въздействието на свободните радикали. Изобилието от фибри понижава нивото на лошия холестерол в организма и предпазва от атеросклероза.

И накрая, изобилието от калий в състава им помага за предпазване на сърцето от инсулт.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!