BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Лекар: Броенето на калории е загуба на време

Какво е първото нещо, което правите, когато мислите, че трябва да отслабнете. Има вероятност да започнете да броите калориите в диетата си. Трудно е да не попаднете в този капан за броене, когато идеята за балансиране на изядените калории спрямо изгорените все още е в основата на повечето диетични планове.

И все пак това, което вероятно не знаете, е, че броят на калориите, посочен в пакета, менюто, приложението за проследяване на храна или някъде онлайн, не е толкова точен, предават Daily Mail.

Това е така, защото броят на калориите на храната обикновено се определя в лабораторията, чрез изгаряне на цялата храна и извличане на всяка последна калория от нея. Този процес е изобретен в края на 19 век и проблемът е, че е много различен от това, което се случва с веществата в храносмилателната ни система.

Вземете например бадемите. Проучване показа, че те осигуряват 20 процента по-малко калории от това, което е отбелязано на опаковката. Това е като скелето от цели храни, които капсулират много от мазнините и калориите, което ги прави по-трудни за нашите ензими (и чревни бактерии) да стигнат до тях. От своя страна ние не го усвояваме напълно и в крайна сметка се отделя.

При силно преработените храни по-голямата част от хранителната матрица вече е разбита за нас от машини, което прави калориите по-достъпни. Друга причина да не се фокусирате върху калориите е, че не всички калории са равни, поради термогенния ефект на храната. Това е, когато изгаряте калории, докато ядете и храносмилате. С други думи, обработката на тялото ви ще противодейства на някои от калориите — и ето най-важното — в зависимост от конкретната храна.

Пълноценните храни като плодове, зеленчуци и ядки, които се нуждаят от дъвчене, разграждане и по-усвояване, имат по-висок термогенен ефект от свръхпреработените храни, а калориите от силно преработени храни са много по-лесно достъпни.

По публикацията работи: Силвана Димитрова

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!