BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Митове и факти за захарта: Наистина ли кафявата е по-здравословна от бялата?

От малки сме свикнали да чуваме от родителите си да не прекаляваме със захарта, защото това може да доведе до проблеми със здравето ни. Донякъде са прави, но донякъде не. Съществуват много различни митове за ползите и вредите от захарта и нейния ефект върху организма. В тази статия са събрани най-интересните факти за захарта и най-разпространените митове за влиянието ѝ върху организма на човека.

Много хора смятат, че захарта в виновна за появата на диабет, хиперактивност при децата и се съдържа само в сладкишите, но грешат. Това е монозахарид, който е от съществено значение за ежедневна консумация от възрастни и деца. На химичен език обикновената захар е захароза, прост, бързо разграждащ се въглехидрат. Извлича се от цвекло, палмови листа и тръстика, съобщава сайтът Актуално.

Захарта се съдържа в различни храни – зеленчуци, плодове (фруктоза), мляко (лактоза), сладкиши (въглехидратни продукти). Дневната доза глюкоза за възрастен е не повече от 50 г. Излишъкът се превръща в гликоген и образува мазнини – наднормено тегло.

Ако водите заседнал начин на живот и ядете много сладко, можете да забравите за красивата фигура. Невъзможно е и не е необходимо напълно да се изключи този продукт от диетата. Липсата на глюкоза провокира заболяване – хипогликемия, както и тахикардия, неврози и други заболявания. Само в излишък захарта е враг на тялото.

Факти за бялата захар

– Източник на енергия

– Провокира чувство на глад

– Провокира нервни разстройства, анемия и причинява умора

– Причинява дегенерация на сърдечната тъкан

– Кожата старее по-бързо

– Калцият се измива, нарушава се съотношението между него и фосфора

– Предизвиква инсулинова резистентност. Преяждането със захар увеличава риска от развитие на гъбични заболявания, влияе негативно на имунната система, провокира развитието на кариес, повишава кръвното налягане и нивата на холестерола. Има толкова погрешни схващания за захарта, колкото и факти.

Митове за бялата захар

– Захарта съществува само под формата на пясък и пресована рафинирана захар. Освен в основните си форми на съществуване, в природата се среща във въглехидрати, плодове, зеленчуци и мляко.

– Хората ядат повече захар с бонбони и сладкиши. Всъщност има повече от него в сладките напитки, соковете и сосовете.

– Бялата захар не е толкова здравословна, колкото кафявата. Тръстиката има кафяв цвят поради меласата, образувана по време на обработката. В чист вид този продукт съдържа полезни вещества, но малка част от тях остават в готовия продукт и ползите от кафявата и бялата захар не се различават съществено. Кафявото не винаги означава, че е нерафинирано.

– Появява се зависимост. Продуктът подобрява за кратко настроението ви

– Захарта е източник на удоволствие, но същото усещане можете да постигнете, като прекарате приятно време в приятна компания и без да навредите на фигурата си.

– Захарта прави децата хиперактивни. Всичко се случва обратното – поради липса на витамин В, енергичността изчезва. Продуктът не влияе върху нервната система.

– Захарта може да бъде заменена с изкуствено произведена фруктоза. Този монозахарид има много по-сладък вкус от захарта, пристрастява се и провокира прекомерно производство на инсулин. Няма да можете да отслабнете по този начин. В големи дози продуктът е вреден за здравето.

– Без консумация на захар човек ще стане по-здрав. Това правило важи само за хора, диагностицирани с диабет. Един възрастен трябва да попълва запасите си от енергия всеки ден. За жени дозата е 50 г, за мъже – 60 г захар.

– Вредна за зъбите. Това не е вярно – ако спазвате правилата за хигиена на устната кухина, причините за кариес и други зъбни заболявания няма да развият венците.

– Захарта провокира диабет. Косвено да, но не пряко. Ако не консумирате повече от предписаната норма на ден, човек не е изправен пред затлъстяване – това е истинската причина за диабета.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!