BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Намалиха мярката на 19-годишен, опитал да убие полицай в Синдел

Окръжен съд-Варна е поставил обвиняемият за причиняване на телесна повреда и опит за убийство на длъжностно лице Митко М. под дoмашен арест. Апелативният съд  потвърди мярката. Прокуратурата протестира съдебния акт на първата инстанция. 

19-годишният Митко М. е обвиняем за престъпления, извършени на 9 март в с. Синдел. Тогава органите на МВР опитали да задържат мъж и жена, но те отказали да се подчинят. Събралите се на място хора започнали да замерват с различни предмети полицейските служители. Според прокуратурата, младежът нападнал един от правоохранителите с нож, а друг ударил с дърво. След това избягал, но по-късно се предал.

Пред настоящата инстанция представителят на Апелативната прокуратура обясни, че Митко не е задържан неразумно дълго – арестът му е от около 3 месеца, по делото се работи интензивно, а след разпита на още четирима свидетели, предстои приключване на разследването. Изменението на мярката му за неотклонение на този етап съдържа опасност той да извърши престъпление против правосъдието. 

Адвокатите на обвиняемия за пореден път отхвърлиха тезата, че той е направил опит за убийство на полицейски служител при изпълнение на служебните му задължения. Те оспориха и тезата, че той е нанесъл телесни увреждания на другия полицай, предвид присъствието на други хора на местопроизшествието. Процесуалните представители изключиха вероятността 12-токласникът да извърши престъпление. Доброволното му явяване в районно управление на МВР пък елиминирал риска от укриване. 

Апелативният съд смята, че е разколебано предположението  Митко да е извършил опит за убийство. Част от доказателствата обаче подкрепя второто обвинение – нанасяне на телесна повреда. Съдебният състав също е на мнение, че е занижена опасността от укриване на обвиняемия предвид семейното му положение, наличието на постоянен адрес, липсата на предходна съдимост и поведението му след инцидента.

Въззивната инстанция прецени, че няма основание за продължаване на най-тежката мярка за неотклонение. Затова Апелативният съд потвърди определението на Варненския окръжен съд, с което тя е изменена в домашен арест, контролиран със средство за електронно наблюдение.

Настоящият съдебен акт не подлежи на обжалване.  

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!