BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

НАСА: Стигнахме на максимално разстояние от Земята (СНИМКА)

Излезе информация за нов рекорд в Космоса – капсулата “Орион” от лунната мисия “Артемис 1” се е отдалечила на 432 000 км от Земята. Това се случи на 13-тия ден от изстрелването на капсулата

На 13-ия ден след изстрелването си, капсулата “Орион” от лунната мисия “Артемис 1” достигна най-отдалечената точка от Земята, съобщи ДПА, като се позова на съобщение на НАСА.

“Стигнахме на максимално разстояние от Земята!”, написаха от НАСА в Туитър. Капсулата достигна до 432 000 километра от Земята, най-голямото разстояние, изминато от космически апарат, създаден за пилотирани пътувания, предава БТА.

Дни по-рано “Орион” подобри рекорда на “Аполо 13” от 1970 г., като достигна точка на 400 000 километра от нашата планета скоро, след като навлезе в орбитата на Луната.

“Орион” е “почти на половината на пътя на мисията “Артемис 1” около Луната и се отправя към Земята, казаха от НАСА. Очаква се капсулата да се завърне на планетата ни на 11 декември, след близо два милиона километра полет. На борда й няма екипаж, очаква се първите астронавти от програмата да се отправят към Луната през 2024 г. Мисията “Артемис 1” полетя в орбита на 16 ноември след няколко отложени изстрелвания.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!