BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Нова възможност: Личните лекари вече имат възможност да преглеждат електронно

Това е част от нов модул на Национална здравно-информационна система

Всички общопрактикуващи лекари и специалисти в извънболничната медицинска помощ имат възможност да регистрират електронни прегледи и да издават амбулаторни листи в електронен формат. Тази функционалност е част от новия модул „Е-Преглед“ на НЗИС, който дава възможност за пълно електронно документиране и съхранение на всички извършени медицински прегледи.

Документът, създаден от „е-преглед“ е основна част от личното медицинско досие на всеки пациент и чрез него се свързват вече разработените и функциониращи модули „Е-Рецепта“, „Е-Направление“ и „Е-Имунизация“. По този начин пациентите и оторизираните здравни лица ще имат пълна проследимост и история на заболяванията, диагнозите, назначените терапии, изследванията, изписаните лекарства и др. За да не се губи връзката с медицински документи, създадени извън НЗИС, е предвидена техническа възможност за тяхното добавяне в системата. Едно от предимствата на „Е-Преглед“ е, че той може да работи с всички видове медицински прегледи – при ОПЛ и при специалисти, включително и със съществуващите амбулаторни листи на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

„Разработеният модул за е-прегледи е следващата ключова стъпка от пътната карта за реализирането на НЗИС и е от особено значение за електронното здравеопазване в България“, каза изпълнителният директор на „Информационно обслужване“ АД Ивайло Филипов. Той сподели, че чрез „Е-Преглед“ всеки лекуващ лекар ще може да проследи пълната история на дадено заболяване, без да се налага пациентите да разнасят със себе си папки с хартиени изследвания, епикризи и амбулаторни листи.

Министерството на здравеопазването и „Информационно обслужване“ АД канят всички лекари и техните софтуерни доставчици да се включат в пилотното ползване на новия модул.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!