BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Одобриха средства за неотложна консервация на Римските терми

Съветниците от комисията по култура към Общински съвет – Варна единодушно дадоха съгласието си за отпускане на средства за аварийна консервация и реставрация на „Римски терми на Одесос“.

Необходимата сума за извършване на най-неотложните дейности в археологическия обект е в размер на близо 185 500 лв., стана ясно на днешното онлайн заседание на комисията. Решението за финансирането ще бъде взето от Общинския съвет.

През последните години се наблюдава засилване на процесите на ерозия и разрушаване на античните зидове, сводове и арки в отделни участъци от Римските терми. По-голяма част от старите консервации са компрометирани в различна степен. Състоянието на обекта се влошава и с всеки изминал ден проблемът се задълбочава, заяви пред съветниците Игор Лазаренко, директор на Регионалния исторически музей – Варна, който управлява Римските терми.

„Налице са значителни нови деструкции и дълбоки обрушвания на лицевите части на оригиналната зидария. Старите покрития на зидовете са напукани, в тях се развива тревиста, храстова и високостъблена растителност, чиято коренова система допринася за разрушаването на стените. В резултат на това големи фрагменти от защитното покритие, заедно с камъни, тухли и мазилки от оригиналните зидове, падат от голяма височина и създават реална опасност за живота и здравето на посетителите“, посочи Игор Лазаренко. Той допълни, че достъпът до потенциално опасните участъци е ограничен, а груповите посещения – забранени.

Според действащия Закон за културното наследство опазването на недвижимите културни ценности на територията на общината е вменено на кмета. Това изключва възможността РИМ – Варна да финансира чрез държавните си субсидии реставрацията на Римските терми, обясни още директорът на културната институция.  По думите му приходите от обекта, особено през 2020 г. и 2021 г., могат да покрият само „козметични“ дейности по поддръжката на историческата забележителност.

На днешното заседание на комисията беше взето също решение за съставяне на 5-членна работна група за изготвяне на правила за финансиране на медиите за 2022 г. Групата ще се оглавява от председателя на ПК „Култура и духовно развитие“ Мария Тодорова. За членове бяха избрани общинските съветници Даниела Димова, Христо Боев и Костадин Костадинов, както и директорът на ресорната дирекция в Община Варна Антония Йовчева.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!