BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Оперната прима Илина Михайлова от „Продължаваме Промяната“ – Варна: Промяната в културата започва с достойното заплащане на артистите

Трябва да се грижим за бъдещите поколения и да ги възпитаваме да уважават и ценят култура!“ Промяната в културата е въпрос на национално оцеляване.

Илина Михайлова е кандидат-депутат от листата на „Продължаваме промяната“ – Варна. Родена е в морската столица, на 41 години, отдадена съпруга, майка на две деца и… оперна прима. Тя завършва НУИ „Добри Христов“ със специалност пиано. Веднага след това постъпва в НМА „Панчо Владигеров“ с оперно пеене в класа на проф. Благовеста Карнобатлова. През 2002 г печели първи награди на националните конкурси „Светослав Обретенов“ в Провадия и „Парашкев Хаджиев“ в София. След дипломирането си продължава своето образование в Консерваторията „Джезепе Верди“ в Милано в класа по оперно пеене на Вилма Борели. В репертоара на певицата влизат ролите на Виолета Валери от „Травиата“, Лучия – Лучия ди Ламермур, Фиордилиджи от “Така правят всички” , Церлина от “Дон Жуан” на Моцарт, Дидона от “Дидона и Еней” на Х. Пърсел, Мюзета от “Бохеми на Пучини, Норина от “Дон Паскуале”, Мария от “Дъщерята на полка” и Адина от “Любовен еликсир” на Доницети, Розина от “Севилският бръснар” на Росини и много др. Гостувала е като солист в оперните театри и фестивали в Сеул, Токио, Комо, Милано , Парма и др.

Щатен солист е на Варненска държавна опера и Музикален театър в град София. Най-любимото й участие до сега е в прощалния концерт с публиката на Хосе Карерас в  София и Атина. Илина Михайлова владее италиански, испански и английски.

Главната цел, която си е поставила, като кандидат-депутат от листата на „Продължаваме промяната“ – Варна, е да се бори за отделяне на 1% от републиканския бюджет за култура и изкуства. Мисията й е да популяризира и възпита сред младото поколение любов към класическата музика.

Според Илина Михайлова промяната може да се случи като:

  • Посещаването поне веднъж на срок на театър, опера и концерт стане задължително условие за всички ученици от първи до дванадесети клас. Изнесени уроци по литература и музика директно на сцената. Трябва да се грижим за бъдещата ни публика и да я възпитаваме в култура.
  • Заплащането на артистите да стане достойно. Апелира за един по-спокоен живот на артистите, носещи на раменете си културното наследство. Ниското заплащане може да доведе до това никой да не иска тези неперспективни професии и по този начин изкуството в България да умре!
  • Се установи тясно сътрудничество между Музикалните училища в страната и Министерство на културата и Министерство на образованието, както и театрите в страната, за да се осигурят студия към всички опери за младите певци. Според Илина Михайлова всеки един нов артист трябва да получи възможност да ползва такова студио за срок от две години.
  • Се провежда Общо събрание на оперните и театрални директори, където да се съгласува репертоара и една постановка да обикаля страната, но да бъде изпълнявана от местни творци. По този начин ще се избегне харченето на пари за едно и също, както и ще се даде шанс на местните артисти за изява.
  • Конкретно за град Варна оперната прима предлага да се създаде „Арт-зона“ – специално пространство, където творците да се събират, да споделят и представят изкуството си, да разменят идеи и да реализират различни проекти.

Като кандидат за народен представител от варненската листа на „Продължаваме Промяната“, оперната прима Илина Михайлова вярва, вярва че може да постигне истински качествен възход на културата в България. Тя ще работи със същия плам и страст, които влага на сцената, за превръщането на Варна в дестинация на изкуствата от световна величина.

ПП “Продължаваме промяната” – номер 25 в бюлетината за депутати.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!